Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Hvor er regjeringens ryggrad?

BONDEVIKS RÅDGIVERE

reagerer på tellhim-kampanjen, mot USAs politikk i Irak. I dag står to annonser på trykk i Washington Post hvor vi sier ifra at nordmenn flest ikke støtter krigen i Irak. Det er tragi-komisk at både Bondeviks politiske rådgiver Mjærum og statssekretær Sæter ønsker å redusere Irak-debatten til hvorvidt regjeringen har vært i drøftelser med USA eller ikke (i hhv. Dagsavisen og Dagbladet). De føler Bondevik har gjort jobben sin, at regjeringen tar avstand fra krigen og ikke bidrar til å legitimere USAs krig. Hvorfor blir Norge da oppfattet som støttespiller av Irak-krigen internasjonalt?

Bondevik-regjeringen gjør ikke jobben sin. Norge regnes som ukritisk støttespiller av Irak-krigen til tross for at over 80 prosent av Norges befolkning var imot USAs krig i Irak. Mot befolkingens vilje er Norge med på en krig, hvor eneste utgang er mer terror, mer nød og farlige skillelinjer i verden. Norge er det eneste landet i verden som i utgangspunktet var imot krigen men som nå deltar med styrker i Irak. Ved å sende noen få soldater med norsk flagg, bidrar Norge til å gi USAs krig legitimitet. Bush nevnte Norge som alliert i den årlige talen om rikets tilstand. I valgkampen brukes Norge som bevis på at krigen har internasjonal tilslutning. Den norske befolkning brukes som nyttige idioter for en feilslått politikk vi var imot.

DETTE ER

Tellhim-kampanjens opphav. Vårt mål er å si ifra, skape debatt, bryte glansbildet av Norge som støttespiller, svekke legitimiteten Bush påberoper seg å ha fra oss, og gjøre vårt til å presse frem en bedre utvikling i Irak. Når vår egen regjering ikke sier i fra, må vi gjøre det selv. Derfor rykker vi i dag inn to annonser i Washington Post i USA hvor vi sier det ingen i USA enda har fått høre.

I norske medier reagerte regjeringen «sterkt» på torturen i Irak, men hva betyr det å reagere på norsk? Når barnetorturen ble avdekket, sa statssekretær Sæter at regjeringen ville ta kontakt med amerikanske myndigheter umiddelbart. Han sa: «Vi vil ta opp dette på en meget skarp og direkte måte og komme med konkrete krav». Hvorfor har ingenting skjedd? Lost in Translation?

Vi etterlyser ryggraden til regjeringen. Norge kan ikke være mer opptatt av å tekke USA, enn å mene at menneskerettighetsbrudd og ulovlig okkupasjon er uakseptabelt. Det var ikke dette nordmenn flest trodde skulle skje etter at regjeringen sa de var imot krigen. Og det derfor vi har måttet ta i bruk vårt eget diplomati for å fortelle det ingen i USA enda har hørt. Og i dag skjer det.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media