Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«SKAM»

Hvor er «SKAM»-stjernene nå?

En affære med 26 års aldersforskjell, en hovedrolle i høstens store ungdomsfilmsatsing og en TV-serie om å ikke slippe unna «SKAM»-hypen.

NYE TIDER: Lurer du på hva Ina Svenningdal (Chris), Ulrikke Falch (Vilde), Lisa Teige (Eva), Josefine Frida Pettersen (Noora) og Iman Meskini (Sana) driver med nå? Foto: NRK
NYE TIDER: Lurer du på hva Ina Svenningdal (Chris), Ulrikke Falch (Vilde), Lisa Teige (Eva), Josefine Frida Pettersen (Noora) og Iman Meskini (Sana) driver med nå? Foto: NRK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Snart et år etter at siste sesong tok slutt, følger fansen livene og karrierene til «SKAM»-skuespillerne med argusøyne. Er du ikke like oppdatert? Her er oversikten.

Tarjei Sandvik Moe (Isak)

I «SKAM» var han Isak, den usikre gutten som sliter litt med å komme ut av skapet. Sandvik Moe har hele tiden vært klar på at skuespillerkarrieren fortsetter, på tross av at han også er tredjeklassing på «SKAM»-skolen Hartvig Nissen og revysjef.

KLAR: Tarjei Sandvik Moe er allerede godt i gang med skuespillerkarrieren. Foto: Agnete Brun
KLAR: Tarjei Sandvik Moe er allerede godt i gang med skuespillerkarrieren. Foto: Agnete Brun Vis mer

I vinter spilte han Doody i en oppsetning av musikalen «Grease» på Chateau Neuf, og er nå i gang med thrilleren «En affære».

I filmen har Sandvik Moe rollen som 16 år gamle Markus, mens Andrea Bræin Hovig spiller læreren Anita.

De 26 åra mellom skuespillerne har vakt oppsikt, men selv mener Sandvik Moe at samarbeidet går «dritbra».

- Jeg håper å sette mitt fotavtrykk på verden med teater, film og TV, og ønsker å fortsette å gjøre prosjekter som både underholder og drar verden et sted, sa Sandvik Moe til Dagbladet i fjor høst.

Lisa Teige (Eva)

Teige har trukket seg tilbake fra «SKAM»-ståheien, noe hun fikk merke konsekvensene av nylig. Hun var nemlig den eneste av hovedpersonene som ikke fikk møte hertuginne Kate og prins William da de gjestet Norge.

28. september blir Teige den første av de sentrale «SKAM»-skuespillerne som er å se i en hovedrolle på kinolerretet, ifølge Rushprint. Hun spiller danseren Amalie i ungdomsfilmen «Battle», basert på ei bok av Maja Lunde med samme navn.

– Jeg tenkte umiddelbart at hun kunne være Amalie, hun er en dyktig skuespiller og har akkurat den sårbarheten som rollen krever. Da jeg i tillegg fikk vite at hun kunne danse, var det ingen tvil hos meg om hvem jeg ønsket meg. Jeg er utrolig glad for at regissør Katarina Launing castet akkurat Lisa, sier Lunde til Rushprint.

Teige spiller en birolle i den miniserien «Håbet», som kommer på danske TV2 til høsten og spilte psykosepasient i kortfilmen «Forestillingen». I tillegg tar hun en bachelor i dans på Kunsthøgskolen i Oslo (KHIO).

Josefine Frida Pettersen (Noora)

Hun ble verdenskjent som Noora, feministen som i sesong 2 sliter med å ikke falle for en bad boy. Siden den gang har hun fått skryt for innsatsen i «Robin Hood. Rai Rai i Sherwoodskogen» ved Trøndelag Teater, «Hair» på Oslo Nye Teater og musikalkomedien «Slaget på Testikelstad».

Pettersen lekset opp for tre av Danmarks største stjerner, inkludert «Game of Thrones»-skuespiller Nikolaj Coster-Waldau, i en streng klimarap. På tross av mange tilbud, er hun kresen på hva hun sier ja til og ser ikke for seg å droppe jobb for å ta utdanning.

- Hvis det kommer et prosjekt etter teatret som jeg ikke klarer å legge fra meg kommer jeg nok heller til å gjøre det enn å hoppe på skuespillerutdanning. Jeg vil gjerne, men jeg føler meg ikke klar til å ta en pause fra å jobbe. Jeg trives aller best med å jobbe, sa Pettersen til VG i fjor.

‹‹SKAM-NOORA››: Hør Josefine Pettersen fortelle om da politiet ikke trodde på henne da hun sa at hun ikke het Noora og ikke var 16 år. Video: NRK Vis mer

Ruby Dagnall (Emma)

Hun går i andreklasse på videregående, men har allerede vunnet en Amandapris for beste kvinnelige skuespiller i «Rosemari».

- Er jeg i det hele tatt kvinne? Det var det første jeg tenkte da jeg ble nominert, sa Dagnall til Dagbladet.

VINNER: Ruby Dagnall går fortsatt på videregående, men har allerede vunnet en Amandapris for sin rolle i filmen «Rosemari». Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB Scanpix
VINNER: Ruby Dagnall går fortsatt på videregående, men har allerede vunnet en Amandapris for sin rolle i filmen «Rosemari». Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB Scanpix Vis mer

Hun er aktuell med filmen om Roald Amundsen, som har skapt debatt lenge før premiere. Der spiller hun nemlig kona til Roald Amundsens bror, som spilles av 21 år eldre Christian Rubeck.

Dagnall hadde en rolle i regissør Baz Luhrmann (kjent for filmer som «Romeo + Juliet», «The Great Gatsby» og «Moulin Rouge!») sin surrealistiske H & M-reklame, og har høye ambisjoner:

- Jeg skal komme inn på Teaterhøgskolen, og så vet jeg ikke. Kanskje jeg starter en sykkelsjappe. Sykling er en lidenskap jeg har, sa Dagnall til Dagbladet i fjor.

Ulrikke Falch (Vilde)

Mens mange av «SKAM»-stjernene har fortsatt skuespillerkarrieren, har Falch markert seg som samfunnsdebattant. Hun vært åpen om spiseforstyrrelser, kritisert utseendepress fra bloggere og ble i fjor kåret til en av de 25 mest innflytelsesrike på Internett i Norge av Nettavisen.

Nylig meldte Falch at hun tok en pause fra sosiale medier, og slettet Instagram-kontoen med over én million følgere.

- Jeg trodde jeg skulle klare å stå i det å være en meningsbærer, men nå trenger jeg en pause, sa Falch til NRK da. Nå er hun tilbake på Instagram.

SKAM: Under finalefesten for Skam avslørte Ulrikke Falch til Dagbladet at hun hadde drukket halvannen flaske med vin før hun spilte inn den første sexscenen med William. - Jeg håper ikke NRK blir saksøkt nå, ler den unge skuespillerstjerna. Video: Marie Røssland / Reporter: Henriette Eilertsen Vis mer

Ina Svenningdal (Jente-Chris) og Carl Martin Eggesbø (Eskild)

SKUESPILLERSTUDENTER: Ina Svenningdal (Jente-Chris) og Carl Martin Eggesbø (Eskild). Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
SKUESPILLERSTUDENTER: Ina Svenningdal (Jente-Chris) og Carl Martin Eggesbø (Eskild). Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

- De er definitivt gode begge to. Ina har vist det gjennom flere roller, både som barn da hun spilte i NRKs Linus og nå når hun spiller tenåring i Skam. Hun er den humoristiske karakteren. Carl Martin Eggesbø har en mindre rolle som han har fått mye ut av, sa Håkon Moslet, redaksjonssjef for TV i NRK P3, til Aftenposten i 2016.

Både Svenningdal og Eggesbø er nemlig studenter ved Teaterhøgskolen ved Kunsthøgskolen i Oslo (KHIO), den mest prestisjefylte skuespillerutdanningen i Norge.

Du husker kanskje Eggesbø fra «Orps»? Han og Svenningdal har begge bakgrunn som barneskuespillere, sistnevnte som Åsa i «Linus i svingen» og «Jul i svingen». Svenningdal kan for tiden sees i reklamene til DNBs betalingstjeneste Vipps, der hun blant annet er på sjekker'n.

Iman Meskini (Sana)

I fjerde og siste sesong av «SKAM» var det Sana, spilt av Iman Meskini, som var i sentrum. Meskini ble hyllet for tolkningen av en jenta som slites mellom troen og tenåringslivet, og har blitt et forbilde for mange unge, muslimske jenter. Men selv trodde hun aldri at hun kunne bli skuespiller, for hun hadde aldri sett ei jente med hijab på TV før.

I FORSVARET: Skuespiller Iman Meskini, kjent som Sana i NRK serien «Skam».
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
I FORSVARET: Skuespiller Iman Meskini, kjent som Sana i NRK serien «Skam». Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

​ - Hallo, jeg går jo med hijab! tenkte jeg. Det var vanskelig å tro på at NRK virkelig skulle ha en rollefigur som brukte det. Jeg hadde ingen skuespillererfaring fra før, bortsett fra noen skoleavslutninger der jeg spilte kaninen i Hakkebakkeskogen og sånt. Jeg hadde aldri sett for meg å bli skuespiller, tenkte ikke på at det var en mulighet engang, sa Meskini til Costume i november.

Meskini gjennomfører for tiden førstegangstjeneste i Luftforsvaret på Madla utenfor Stavanger. Det har blant annet tidligere forsvarsminister Ine Eriksen Søreide rost henne for, og det har lenge vært et mål for Meskini.

- Jeg er veldig glad for at jeg kom inn. For å være ærlig, synes jeg det er skikkelig kult at de tok inn ei jente med hijab i militæret, sier hun til Costume.

Mens hun er i Forsvaret, har Meskini pause fra Midtøsten-studier med arabisk ved Universitetet i Oslo.

BALLONGGUTTA: Mutasim Billah (Mutasim), Adam Ezzari (Adam), Simo Elh'babi (Elias), Yousef Hjelde Elmofty (Mikael) og Cengiz Al (Yousef). Billah, Ezzari, Elh'babi og Al lager podcast sammen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
BALLONGGUTTA: Mutasim Billah (Mutasim), Adam Ezzari (Adam), Simo Elh'babi (Elias), Yousef Hjelde Elmofty (Mikael) og Cengiz Al (Yousef). Billah, Ezzari, Elh'babi og Al lager podcast sammen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

Cengiz Al (Yousef), Mutasim Billah (Mutasim), Simo Elh'babi (Elias) og Adam Ezzari (Adam)

Cengiz Al sjarmerte både seerne og Sana som Yousef, og kom i høst til finalen i «Skal vi danse». Sammen med Mutasim Billah (Mutasim), Simo Elh'babi (Elias) og Adam Ezzari (Adam) lager han podkasten «Andregenerasjonen», om å vokse opp som andregenerasjonsinnvandrer i Norge.

Sistnevnte har også gjort rapkarriere under artistnavnet Ezzari.

Marlon Langeland (Jonas)

Han var Evas kjæreste i første sesong, men skinte virkelig som Isaks bestevenn i sesong 3. Da Dagbladet spurte Langeland hva framtidsplanene hans var i fjor, sa han at han ikke visste hva han hadde lyst til. Etter «SKAM» har han blant annet framført diktet «Det gråter et barn» for Røde Kors' juleaksjon og lånt stemmen sin til en Redd Barna-kampanje.

- Jeg valgte å bli med på denne videoen fordi jeg synes det er viktig å sette søkelyset på at barn er barn. Uansett hvor de kommer fra. Min far var politisk flyktning og kom til Norge i 1973. Hadde det ikke vært for at Norge hadde et åpent flyktning-program, så hadde ikke jeg vært født, sa Langeland til Kampanje.

Mange har påpekt en viss likhet mellom Langeland og skuespiller Paul Ottar Haga. For mange er sistnevnte kjent som Blåfar i NRKs julekalender «Jul i Blåfjell». I fjor ble Langeland gjenforent med Haga i P3s julefrokost.

Arthur Hakalahti (Kasper)

En av de få «SKAM»-skuespillerne som ikke er mest kjent fra serien, er Arthur Hakalahti. Han hadde en liten rolle som Kasper, kjæresten til Jente-Chris, men hadde allerede da spilt i «Halvbroren» og «Hotel Cæsar».

I «Kongens nei» spilte han den 17 år gamle gardisten Fredrik Seeberg, og ifølge IMDB kan du se Hakalahti i hele fire filmer framover: «The Bird Catcher», «Mortal», «En affære» og kortfilmen «Broke».

Thomas Hayes (William)

I sesong to var få ting viktigere enn at #williammåsvare. Mens andre «SKAM»-skuespillere har vært komfortable med hypen, sluttet Thomas Hayes i serien i frykt for å alltid forbli William.

Likevel dukket Hayes, etter en rolle «Elven» på TV3, opp i siste episode av «SKAM» og er nå aktuell i serien «Han heter ikke William».

I fjor var Hayes klar på at det er skuespiller han skal bli, og sa han at han godt kunne tenkte seg en karriere i Hollywood.

- Jeg er bare 19 år og har ikke noen konkrete planer. Men det blir å jobbe hardt med skuespill, sa Hayes da.

Thomas Hayes slutter i NRK-serien SKAM. Til Seoghør.no forklarer han hvordan serien forandret livet. Vis mer

Henrik Holm (Even)

Han den ene halvparten av «SKAM»-paret over alle «SKAM»-par. Even og Isak, eller «Evak», bergtok både norske og internasjonale fans, og gikk til topp i E! Onlines kåring av årets TV-par.

Holm tilhører stallen til den internasjonale Panorama Agency, som gjorde det klart at han er på jakt etter andre typer roller enn Even:

- Det blir ikke flere homofile karakterer med det første. De vil vi avvise. Nå ønsker han å gjøre helt andre roller, sa agent Lene Seested til Dagbladet.

Hvilke roller det blir er ikke klart, etter at det viste seg at Netflix lurte fansen da de hintet om at Holm skulle være med i den neste sesongen av «Stranger Things».

Imens går modellkarrieren så det suser, og Holm og kjæresten Lea Meyer ble nylig kalt «Norges Johnny Depp og Kate Moss» i motebladet Vogue.

«Sett bort fra en fantastisk stilsans (Meyers engleaktige trekk og Holms rocka oppførsel), deler paret en interesse for skuespill - for å ikke glemme at de er det ultimate svaret på #relationshipgoals», skrev magasinet på sine nettsider.

Herman Tømmeraas (Penetrator-Chris)

GODE VENNER: Henrik Holm og Tarjei Sandvik Moe var svært populære da de ankom Grieghallen i forkant av Gullruten. Reporter: Ruben Pedersen / Video: Ingrid Cogorno Vis mer

Hva handler egentlig «Null» om? Det er ikke lett å vite, for skaperne bak serien Herman Tømmeraas er aktuell med, er hittil hemmelighetsfulle.

På IMDB står Ulrik Imtiaz Rolfsen oppført som regissør, og Tømmeraas har delt lenker til seriens nettside på både Instagram og Twitter.

Videoene som er lagt ut er korte og usammenhengende, men på Twitter lover Tømmeraas at de «kommer til å gi mening, jeg lover!».

David Alexander Sjøholt (Magnus)

Han var helt sikker på hva framtidsplanene var da Dagbladet snakket med ham i fjor.

- Jeg har lyst til å bli skuespiller. I spillefilmer eller TV-serier. Bare skuespiller, sa Sjøholt da. Han går på dramalinja på Hartvig Nissen videregående skole, og har allerede rukket en rolle i en NRK Super-serie han beskriver som vanskelig, men viktig.

Kristina Ødegaard (Sara)

Husker du Sara, bussjef for Pepsi Max-gjengen og en av Evas eksvenninner i sesong en?

AKTUELLE: Theresa Frostad Eggesbø (Sonja) og Kristina Ødegaard (Sara). Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
AKTUELLE: Theresa Frostad Eggesbø (Sonja) og Kristina Ødegaard (Sara). Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

Kristina Ødegaard er aktuell som Ronja i TV-serien «They Came» handler om romvesener som kidnapper «supersexy kvinner» og kloner kroppene deres, ifølge IMDB.

Det har blitt donert 45 000 kroner via innsamlingssiden Indiegogo, og serien er markert som under innspilling på IMDB.

Theresa Frostad Eggesbø (Sonja)

I sesong tre spilte Theresa Frostad Eggesbø Sonja, Evens kjæreste. Hun hadde en birolle i Bård Røssevolds debutfilm «Kometen», og har hovedrollen i den danske kortfilmen «November».

I «Kometen» spiller Eggesbø Charlotte, frisør og potensiell kjæreste for Gustav (Axel Bøyum), som tror faren ble bortført av en UFO som barn, ifølge Dagsavisen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!