Hvor er skjelettet mitt?

Jahn Teigen etterlyser den originale skjelettdrakt han brukte under Melodi Grand Prix i 1976. Den ble levert inn til Fretex i Oslo i 1982. Har du sett den?

• BLOGG: Hva vil du ha på et rockemuseum?

-  Jeg visste at den originale drakta var borte, men jeg visste ikke at den var forsvunnet på den måten. Den drakta tror jeg har betydd mye for rocken i Norge, sier Jahn Teigen.

Skummel lokkemann

Han kikker på gamle bilder av kostymet som skrev seg inn i norsk pop- og rockhistorie en lørdagskveld for 29 år siden.

Sjokkerte norske Grand Prix-seere satte potetgullet og seigmennene i halsen da Jahn Teigen og Inger Lise Rypdal framførte sangen «Voodoo».

Teigen var kledd i skjelettdrakta, og framsto som skummel lokkemann overfor Rypdal i hvit sommerkjole. Telefonene glødet på NRK-huset, og på Sør- og Vestlandet trodde de Teigen var djevelen. Skjelettdrakta hadde nærmest tatt dyden til det norske tv-publikummet.

Nå viser det seg at et av de mest selvskrevne objektene i et framtidig rockmuseum er sporløst forsvunnet. -  Jeg leverte det inn til Fretex i 1982, forteller Thor Greni til Dagbladet.

Greni, som for øvrig er far til Øystein Greni i BigBang, var mannen som fikk Jahn Teigen til å ikle seg drakta. Han jobbet på det tidspunktet i Levi\'s, og hadde fått inn en skjelettdrakt i forbindelse med en designkonkurranse.

 HVOR?  Jahn Teigen sjokkerte det norske folket med skjelettdrakta under Melodi Grand Prix. Nå er originalen søkk vekk. Foto: Kristin Svorte
HVOR? Jahn Teigen sjokkerte det norske folket med skjelettdrakta under Melodi Grand Prix. Nå er originalen søkk vekk. Foto: Kristin Svorte Vis mer

Ei 15 år gammel ukjent jente fra Bergen sendte inn drakta, som havnet på kontoret til Greni. Han spilte da i bandet Undertaker\'s Cirkus, og kjente Jahn Teigen fra musikkmiljøet.

Havnet hos Fretex

-  Jahn var innom kontoret mitt en dag, og fikk se drakta. Jeg visste han skulle opptre i MGP med «Voodoo», og foreslo at han kunne bruke den. Som den kreative sjelen han er, kastet han seg over ideen.

Jahn Teigen leverte drakta tilbake etter opptredenen, og i noen år etter var den i Grenis varetekt. Men han forsto tydeligvis ikke dens historiske verdi.-  Jeg har flyttet to ganger siden den gang. Den andre gangen, i 1982, leverte jeg den til Fretex i noen brune, avlange Levi\'s-esker sammen med noen andre kolleksjonsprøver og andre modeller som aldri kom i produksjon. Jeg hadde allerede flyttet på dem én gang, og tenkte at jeg ikke kunne holde på å flytte dette arkivet rundt omkring, forteller Greni.

Turbo-påvirkning

-  Det var egentlig ikke meningen å sjokkere. Jeg ville bare visualisere sangen. sier Jahn Teigen.

-  Det fikk større konsekvenser enn jeg kunne ane. For min del førte all responsen i etterkant til at Toralv Maurstad tilbød meg en rolle i «Rocky Horror Show». Jeg sluttet i Popol Ace og startet for alvor opp som soloartist. For rockens del tror jeg det også må ha hatt en betydning. Den sjokkeffekten drakta hadde, opplever du jo ikke i dag. Og norsk rock var litt snillere i tida før denne drakta.

Teigen mener også dagens norske rockere viser tydelige tegn på påvirkning.

-  Turboneger i dag er en kombinasjon av skjelettdrakta og Prima Vera. Ikke i musikken, men i uttrykk, sier Teigen.

Det var faktisk Knut Schreiner fra Turboneger som satte Dagbladet på sporet av drakta.

Han uttalte til Dagbladet i forrige uke at det var meningsløst å ha et rockmuseum så lenge vi ikke hadde så mange internasjonale suksesser å vise til.

Men hvis det først skulle bli et museum, er skjelettdrakta selvskreven.-  Da vil jeg se skjelettdrakta til Jahn Teigen, brillene til Åge Aleksandersen fra «Levva livet»-innspillingen og selvfølgelig en rumperakett (fra Turboneger, red.anm.), foreslo Schreiner.

Også flere andre i musikkmiljøet vil ha skjelettdrakta på museum. Per Sundnes i NRK er krystallklar:

-  Drakta må opp i glassmonter.

KOPI: Nei, dette er ikke originalen. Har du den?
HOS FRETEX: Thor Greni, far til Øystein Greni i BigBang, hadde drakta i noen år før han leverte den inn til Fretex i en pappeske. I dag er det ingen i Fretex som aner hvor den er.