KOMMENTARER

Den islamske staten

Hvor er tusenvis av IS-krigere og familiene deres blitt av?

Den såkalte islamske stat har mistet nesten alt sitt territorium i Irak og Syria, men mange av de militante islamistene synes å ha forsvunnet i løse lufta.

PÅ FLUKT: Tsjetsjenske IS-kvinner med barn har søkt tilflukt i en leir nord for den tidligere IS-"hovedstaden" Raqqa i Syria. Foto: REUTERS / NTB Scanpix
PÅ FLUKT: Tsjetsjenske IS-kvinner med barn har søkt tilflukt i en leir nord for den tidligere IS-"hovedstaden" Raqqa i Syria. Foto: REUTERS / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

MOSUL, Tal Afar, Deir ez-Zor; meldinger om IS-bastioner som har falt har jevnt og trutt tikket inn de siste månedene og ukene. Vi har hørt og lest om at så og så mange IS-krigere har vært igjen i disse byene når angrepene startet. Vi har hørt at mange IS-krigere i Irak og Syria er drept i kamp eller henrettet, at noen har overgitt seg, at noen er tatt til fange, at noen har gjemt seg blant sivilbefolkningen og at andre har kommet seg tilbake til sine hjemland. Men det finnes nesten ingen sikre tall. Det eneste som synes sikkert, er at mange har sluppet unna, det gjelder også famliemedlemmer. Hvor er disse nå?

Da slaget om Tal Afar, vest for Mosul, startet i august, antok de fleste at det ville ta uker å gjenerobre byen fra IS-terroristene. Det tok bare et par-tre dager. En velinformert irakisk kilde sier til Dagbladet at det ble inngått en avtale mellom den irakiske hæren og IS om fritt leide i bytte mot å overgi byen. Et ukjent antall IS-folk med familier skal ha flyktet vestover mot Syria.

DEN AMERIKANSKE etterretningsorganisasjonen CIA anslo i september 2014 at IS hadde mer enn 50 000 krigere i Irak og Syria. Andre organisasjoner anslo tallet til å ligge på rundt det dobbelte. En kurdisk leder mente antallet var 200 000.

Når det gjelder fremmedkrigere, hevdet sikkerhets- og forsvarskomiteen i den irakiske nasjonalforsamlingen i august at det hadde vært 30 000 av dem bare i Irak, 8000 fra Europa og 6000 fra Tunisia. 28 000 skulle ifølge komiteen ha blitt drept. Ingen av tallene lar seg naturligvis verifisere, og spesielt tapstallene virker å være sterkt overdrevne. For hvor finnes likene av 28 000 IS-krigere på den irakiske slagmarken?

I DESEMBER i fjor opererte det amerikanske forsvaret med 50 000 drepte IS-krigere i Irak og Syria i 2015 og 2016. Igjen er det vanskelig å verifisere tallene.

Ifølge amerikanske myndigheter var mellom 25 000 og 30 000 fremmedkrigere drept i Syria inntil april i år, men som i tilfellet i Irak; hvor er alle likene? EUs koordinator for kontraterrorisme Giles de Kerchove sa 9. august at 5000 europeiske krigere var blitt trent i Syria og Irak og at en tredel av dem hadde vendt hjem. Er dette riktig er det grunn til å spørre seg om EU-landene har oversikt over hvem disse er, hvis man da ser bort fra de som er arrestert ved hjemkomst.

DE TO NORSK-SOMALISKE søstrene som er hovedpersoner i Åsne Seierstads kritikerroste bok, er blant de som har forsvunnet under radaren. De gjorde som så mange andre og giftet seg med IS-krigere og fikk barn. Søstrene har oppholdt seg i IS-«hovedstaden» Raqqa, men familien har ikke hørt fra dem siden 2014. I de russiske muslimdominerte republikkene Tsjetsjenia, Dagestan og Ingusjetia, arbeider en rekke mødre med å prøve å finne ut hvor døtrene deres, som har også giftet seg med IS-krigere, befinner seg.

Kanskje får verken de eller andre som lurer på hvor IS-folket er, aldri noe svar.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer