SAMME KJOLE? Ingrid Schuleruds kjole fra Nobelmiddagen i Oslo har på mystisk vis dukket opp sammen med en elg på et gamlehjem i Hallingdal. Foto: Tone Fossgård Berg.
SAMME KJOLE? Ingrid Schuleruds kjole fra Nobelmiddagen i Oslo har på mystisk vis dukket opp sammen med en elg på et gamlehjem i Hallingdal. Foto: Tone Fossgård Berg.Vis mer

Hvor fant elgen Ingrids kjole?

Nobel-kjolen til Ingrid Schulerud har dukket opp på et bo- og behandlingssenter på Ål. Ved en død elg. PFU mistenker Mille Maries spøkelse.

||| PRESSENS FARLIGE UTVALG:

Statsministerfruen fikk merke motepolitiets vrede, da hun kledde seg opp for Nobelmiddagen til ære for fredsprisvinner Barack Obama i desember. Kjolen til Ingrid Schulerud ble slaktet som et «lappeteppe» av blant andre VGs moteblogger Silje Pedersen. Etter slik kritikk ville det ikke overraske PFU om plagget havnet lengst bak i statsministerboligens aller dypeste skap og aldri ble brukt i offentligheten igjen. Men denne uka dukket den opp.

Historien om elgen som hoppet inn gjennom et vindu, og skapte kaotiske tilstander blant beboere og ansatte ved Ål bu- og behandlingssenter onsdag, var utrolig nok i seg selv. Mindre spektakulært ble den ikke av at bilder fra åstedet viser det som formodentlig er elgens drapsmann, med Schuleruds Nobel-kjole i hendene.

PFU har usikre kilder på at viltnemnda, etter å ha skutt elgen, tok kjolen av den før de tok bilde for å ikke gjøre vondt verre. PFU lar seg ikke skremme fra å smi mens liket er varmt, heller ikke når det gjelder hjemlige drama.

Gårsdagens Anne Aasheim-avgang kom plutselig på de fleste i Dagbladet, men det er ingen unnskyldning for å ikke allerede nå se på hvem som kan ta over roret. Oddsen på de forskjellige kandidater er i øyeblikket i ferd med å sette seg, først og fremst basert på en brennhet ryktebørs på nett. Det ser ut til god mestring av bannskap og kjeft er første krav på CV?en.

De sportslige ser mulige redningsmenn i Nils Arne Eggen og Tom Nordlie, som begge er kjent for å rope gull ut av gråstein — før det i Nordlies tilfelle gjerne svinner hen til granitt igjen. Men Dagbladet skal jo også gjøre seg hevdet som hardtslående kulturavis. Grand Prix-rabulisten Jostein Pedersen har påskrevet opp til flere pass — seinest programlederetterfølger Per Sundnes, som diplomatisk ble utnevnt til Norges dårligste programleder av mannen hvis jobb han overtok. Nå står Pedersen NRK-arbeidsledig, muligens på jakt etter en jobb der det i tidligere har vært god aksept for skarpe kanter.

PFU holder likevel en knapp på en mann med lederambisjoner som står i stil med Dagbladets mål om å bli Norges største avis. Trond Giske kan komme og ta roret i Dagbladet i morgen, var det opp til PFU. I likhet med NRK-profilen Elin Ruhlin Gjuvsland, som til Kamille forteller at hun var sammen med næringsministeren da hun var 20, ser vi flere tiltrekkende sider.
— Jeg vet ikke hva som gjorde at jeg falt for ham, jeg. Om det var fordi han spilte piano, var romantisk eller om det kanskje var lederegenskapene.
Uansett hva det var, gjenkjenner PFU nettopp de tre kvalitetene som trengs for å lede en kulturradikal avis med uttalt feminin målgruppe.

Om tidligere rockeprest Bjørn Eidsvåg er aktuell som redaktør, er uvisst. Men at han bryr seg, er det heldigvis ikke tvil om. I går benyttet Eidsvåg nettsamfunnet Twitter til å anklage Dagbladet for å gå den kulørte presse i næringen, og den seriøse litteraturen i strupen, da bladet snakket med Karl Ove Knausgårds liv levende romanskikkelser.

«Dagbla' går se&hør i næringen ved sitt oppslag om Knausgårds romanfigurer i dag, en kulturavis forholder seg ikke sånn til litteratur» slo musikeren fast. PFU er ikke overrasket over hans noe motvillige holdning til litteraturanalyse. Dette er jo tross alt den middelaldrende mannen som nektet å se noen som helst dobbelt betydning i hans Vasse i sivet ditt-duett med Elvira Nikolaisen.

FØRSTE GANGS BRUK: Statsminister Jens Stoltenberg og hans kone Ingrid Schulerud ankommer Nobelkomiteens bankett på Grand Hotel. Foto: Lise Åserud / Scanpix POOL
FØRSTE GANGS BRUK: Statsminister Jens Stoltenberg og hans kone Ingrid Schulerud ankommer Nobelkomiteens bankett på Grand Hotel. Foto: Lise Åserud / Scanpix POOL Vis mer