KOMMENTARER

Russland:

Hvor farlig er Putin?

I Norge mener 58 prosent av befolkningen at Putin er veldig eller ganske farlig for verdensfreden. I Russland har 80 prosent tillit til sin president. Hvor er feilen?

STRAM I MASKA: Vladimir Putin har styrt Russland i 17 år. Her med forsvarsminister Sergei Shoigu.
STRAM I MASKA: Vladimir Putin har styrt Russland i 17 år. Her med forsvarsminister Sergei Shoigu. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Geografi gir perspektiv. Hvor man observerer verden fra gir forskjellig utsyn. Verden ser annerledes ut sett fra Moskva og Oslo. Akkurat som verden ser annerledes ut sett fra Oslo og for eksempel Kirkenes. La oss ha disse - for så vidt - banalitetene i bakhodet når vi forsøker å tegne et bilde av hvorvidt den russiske presidenten er farlig.

En meningsmåling Dagbladet presenterer idag viser at et klart flertall av nordmenn mener at Putin er farlig for verdensfreden. 11 prosent mener han er veldig farlig, mens 47 prosent mener han er ganske farlig. Det er dramatiske tall, som tegner et bilde av en uro i vår tid. Også på vårt - tross alt - ganske rolige sted.

Skal vi være bekymret? Vladimir Putin er et produkt av sin tid. Da han ble president på selveste nyttårsaften 1999 arvet han et politisk og økonomisk kaos. Den syke og forfyllede Boris Jeltsin søkte en lojal etterfølger, som ville gi ham og familien amnesti for straffeforfølgelse. Putin var mannen som hadde vokst på meningsmålingene etter at han som statsminister startet den 2. tsjetsjenske krig høsten 1999. Han lovte å ta knekken på terrorismen som red Russland - «jeg skal forfølge dem helt til utedassen» - i et folkelig og usminket språk.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer