DEBATT

Debatt: IS-kvinnene

Hvor farlige er IS-kvinnene?

Fordi noen i IS har vist seg å være svært brutale drapsmenn, anklages alle for det samme.

PÅ FLUKT: Kvinner og barn som har forlatt Den islamske statens siste skanse, Baghouz, venter på å bli undersøkt av medlemmer av syriske styrker øst i landet i mars. Noen av dem er norske. Skal de få reise hjem til Norge? Foto: Delil Souleiman / AFP / NTB Scanpix
PÅ FLUKT: Kvinner og barn som har forlatt Den islamske statens siste skanse, Baghouz, venter på å bli undersøkt av medlemmer av syriske styrker øst i landet i mars. Noen av dem er norske. Skal de få reise hjem til Norge? Foto: Delil Souleiman / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Hvordan skal Norge forholde seg til kvinner som har reist til Den islamske stat (IS) i Syria?

Flere sier de må bli der de er fordi de er farlige. Dette reflekterer en holdning til alle som har reist til Syria som «fremmedkrigere». Men hvor farlige er de? Er det sant at de alle utgjør en terrortrussel?

Påtalemyndigheten argumenterer med at hjemvendte «fremmedkrigere» er farlige. Derfor kreves det lange fengselsstraffer for dem som blir tiltalt. Politiets sikkerhetstjeneste (PST) sier også at de vil etterforske og sikte alle kvinnene som kommer tilbake fra Syria. Bakgrunnen finner vi blant annet i PSTs trusselvurderinger. Der heter for 2018 det at det er ekstreme islamister som utgjør den største terrortrusselen mot Norge, og at «dersom personer som har oppholdt seg i Syria eller Irak, vender tilbake til Norge for å gjenoppta kontakten med ekstreme islamister her i landet, vil dette kunne påvirke trusselen i negativ retning.» Grunnen til dette er ifølge trusselvurderingen for 2017 at «Dette er … personer som kan ha tilegnet seg eller styrket sin stridstekniske kapasitet og senket sin voldsterskel.»

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer