PÅ FLUKT: Kvinner og barn som har forlatt Den islamske statens siste skanse, Baghouz, venter på å bli undersøkt av medlemmer av syriske styrker øst i landet i mars. Noen av dem er norske. Skal de få reise hjem til Norge? Foto: Delil Souleiman / AFP / NTB Scanpix
PÅ FLUKT: Kvinner og barn som har forlatt Den islamske statens siste skanse, Baghouz, venter på å bli undersøkt av medlemmer av syriske styrker øst i landet i mars. Noen av dem er norske. Skal de få reise hjem til Norge? Foto: Delil Souleiman / AFP / NTB Scanpix Vis mer

DEBATT

Debatt: IS-kvinnene

Hvor farlige er IS-kvinnene?

Fordi noen i IS har vist seg å være svært brutale drapsmenn, anklages alle for det samme.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Hvordan skal Norge forholde seg til kvinner som har reist til Den islamske stat (IS) i Syria?

Flere sier de må bli der de er fordi de er farlige. Dette reflekterer en holdning til alle som har reist til Syria som «fremmedkrigere». Men hvor farlige er de? Er det sant at de alle utgjør en terrortrussel?

Påtalemyndigheten argumenterer med at hjemvendte «fremmedkrigere» er farlige. Derfor kreves det lange fengselsstraffer for dem som blir tiltalt. Politiets sikkerhetstjeneste (PST) sier også at de vil etterforske og sikte alle kvinnene som kommer tilbake fra Syria. Bakgrunnen finner vi blant annet i PSTs trusselvurderinger. Der heter for 2018 det at det er ekstreme islamister som utgjør den største terrortrusselen mot Norge, og at «dersom personer som har oppholdt seg i Syria eller Irak, vender tilbake til Norge for å gjenoppta kontakten med ekstreme islamister her i landet, vil dette kunne påvirke trusselen i negativ retning.» Grunnen til dette er ifølge trusselvurderingen for 2017 at «Dette er … personer som kan ha tilegnet seg eller styrket sin stridstekniske kapasitet og senket sin voldsterskel.»

FØRSTEAMANUENSIS: Lars Gule. Foto: NTB Scanpix
FØRSTEAMANUENSIS: Lars Gule. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Det har gjennom trusselvurderinger og rettssaker, og mot bakgrunn av IS’ groteske voldspropaganda, blitt etablert et bilde av alle hjemvendte «fremmedkrigere» som en svært alvorlig terrortrussel. Men ser vi på en del faktiske forhold viser det seg at dette bildet ikke stemmer.

Thomas Hegghammer og Petter Nesser (2015) har undersøkt hvor mange hjemvendte fremmedkrigere, som har vært i Syria/Irak, som har vært involvert i terroraksjoner i Europa. Det er en av 360 – 1:360. De to mener tallet bør justeres noe sier en av hundre – 1:100. Dette står i sterk kontrast til fremmedkrigere fra Afghanistan og Bosnia, hvor en av ni ble involvert i terror. De to mener det likevel er en fare for at flere kan bli involvert i terror på et senere tidspunkt, noe som kan endre forholdstallet. Dette motsies imidlertid av en fersk studie av David Malet og Rachel Hayes (2018) som viser at de fleste terrorangrep hvor fremmedkrigere er involvert, finner sted innen fire måneder etter hjemkomst og få, om noen, etter ett år.

Dette betyr at det ikke er en overhengende fare for terror fra hjemvendte fremmedkrigere. Det er imidlertid ingen grunn til redusert årvåkenhet. Ekstreme miljøer og personer må passes på, noe PST har ansvar for - men sammen med resten av samfunnet. For å forebygge og forhindre ekstremisme og terrorisme er et samlet samfunnsansvar.

Hvordan skjøtter PST og påtalemyndigheten sin jobb i lys av argumentet om den islamistiske trusselen fra «fremmedkrigere»? De har fått rettens medhold i at «IS er en av vår tids verste terrororganisasjoner». Dette kan vurderes opp mot PSTs opplysninger om hvor mange som har reist til Syria fra Norge og hvor mange som har kommet tilbake.

Ifølge PST har om lag 40 Syria-farere fra Norge reist fra Syria og tilbake til Norge eller et tredje land. Vi får ikke nærmere opplysninger om hvor mange som er i Norge, men rimeligvis er det flertallet av de 40, blant annet fordi andre land neppe vil ha fremmedkrigere fra Norge på sitt territorium.

Vi vet at sju personer er dømt og har sonet/soner fengselsstraffer. I tillegg vet vi om tre-fire hjemvendte som ikke er tiltalt/straffet. Dette innebærer at mellom 20 og 30 personer har returnert fra Syria uten å bli tiltalt. Dette er personer som PST/påtalemyndigheten mener skal utgjøre den største terrortrusselen mot Norge. Likevel er det grunn til å anta at et 20-talls «fremmedkrigere» går fritt omkring. Var de ikke så farlige likevel?

Kanskje ikke, nettopp fordi mange av dem som dro til Syria aldri hadde noen terrorhensikt, og i alle fall ikke overfor Norge. De ville bekjempe det brutale Assad-regimet, forsvare muslimer og/eller bo i en islamsk stat – i kalifatet. I så fall er det en urimelig demonisering av fremmedkrigerne som finner sted. Fordi noen i IS har vist seg å være svært brutale drapsmenn, anklages alle for det samme.

Hva med påstanden om at IS er «en av vår tids verste terrororganisasjoner»? IS har utvilsomt vært særdeles flinke til å bruke terror som kommunikasjonsmiddel effektivt i psykologisk krigføring. De har fått oppmerksomhet og har skremt sine motstandere. Og hvis vi undersøker de sivile tap IS har ansvaret for, inkludert henrettelser og massakre på jezidier og andre, kommer vi opp mange tusen. Dette er likevel svært langt fra de sivile tapene Assad-regimet er ansvarlig for – det dreier seg kanskje om mer enn 200 000! Så kan man si at som statlig aktør begår ikke Assad-regimet terror, men folkerettsbrudd.

Da kan vi se på hva andre ikke-statlige aktører har ansvar for gjennom de siste 25-30 årene, som også er i «vår tid». Folkemordet i Rwanda i 1994, begått av ikke-statlige aktører, innebar drap på minst 800 000 mennesker i løpet av få måneder, svært mange hakket i hjel med macheter. De er en brutalitet som overgår IS’ mange ganger. I Sierra Leone var Revolutionary United Front ansvarlig for massakre og drap på mange tusen på 1990-tallet. De tok også sex-slaver i tillegg til de kvinner som ble voldtatt på deres vei. De brukte amputasjoner som straff og hevn mot sine fiender – og noen ti-tusener mistet ett eller flere lemmer som følge av dette. Igjen er det snakk om langt flere enn dem som har mistet hender under IS’ sharia-styre.

IS var og er en farlig organisasjon. Personer som har vært involvert i IS bør etterforskes og straffes for terrorhandlinger de måtte ha begått. Men ikke alt IS har gjort er terror, og ikke alle som sluttet seg til gruppen har hatt til hensikt å begå terror. Derfor er det viktig med en nyansert og individuell tilnærming til fremmedkrigerne. Ikke minst gjelder det kvinnene som reiste til Syria.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer