Fornøyde turister: Vi har eksempler på at vi lykkes - turistene kommer, og de reiser fornøyde hjem, skriver Karen Eg Taraldrud. Foto: Privat.
Fornøyde turister: Vi har eksempler på at vi lykkes - turistene kommer, og de reiser fornøyde hjem, skriver Karen Eg Taraldrud. Foto: Privat.Vis mer

Hvor finner vi perlene i Marker?

Marker har mye å tilby turister, men tilbudene må gjøres bedre kjent.

Meninger

Marker er en attraktiv bostedskommune. Det har Telemarksforskning for lengst fastslått. Men vi trenger utvikling, og det pekes ofte på at vi bør satse på turisme i Marker. Turister skal komme til vårt usedvanlig vakre landskap med skog og vassdrag, med sluser og historie som presenteres på Kanalmuseet i Ørje, med tilgjengelighet på E18 fra Oslo og fra Sverige og med koselige tilbud på alt som er landlig og godt. Hvor bra får vi det til?

Visst har vi hotelltilbud i lokal stil, kafeer i Ørje, DS Engebret Soot og MS Turisten, og vi har godt etablerte campingplasser rundt om i hele kommunen. Kreative, nye tilbud dukker opp. Mange gårdsbruk har tomme kårboliger, fordi det ikke ligger i tiden at flere generasjoner bor sammen på gården. Stabbur anvendes heller ikke alltid til mel og spekeskinke. Flere steder er ledige bygninger tatt i bruk som overnattings- eller spisested for gjester, og tilbudene er økende.

I kommunen finnes det Bed & Breakfast-tilbud, innkvartering på flere gårder, fisketurisme, ølbrygging for grupper — ikke å forglemme selskapslokale inni fjellet opplyst av 800 stearinlys eller opplevelsesbesøk i lavvo. Vi har eget cognacmerke og egen rødvin for vassdraget. Festivaltemaer i Marker spenner mellom sluser, gummibåter og bedehusmusikk. Selvsagt er det urimelig å nevne bare disse tilbudene, for det finnes mange andre. Vi har eksempler på at vi lykkes - turistene kommer, og de reiser fornøyde hjem.

Marker har etablerere som står på. Men de må i alt for stor grad klare seg selv. Den som studerer kommunale nettsider kan finne mange kommuner med innbydende presentasjoner av sine tilbud til gjester. Marker kommunes turistinformasjon omfatter åpningstider for Kanalmuseet og biblioteket pluss en lenke til «Den offisielle reiseportalen for Indre Østfold.» Der kan man lete seg frem til informasjon om alle ti kommuner i Indre Østfold — især hvis man på forhånd vet hva man leter etter, og ellers avhengig av hvem som har annonsert.

Nettportalen er ærlig talt ikke mye forlokkende, og Marker drukner litt i mengden av alle de andre. Det står respekt av etablerere som investerer og klarer å fylle kårboliger, stabbur og lavvoer med glade turister. Kommunen skal verken ta arbeidet eller ansvaret fra dem, men kommunen bør ha en langt bedre og tidsriktig presentasjon av tilbudene på sine nettsider. Den støtten skylder vi dem som står på for å skape arbeidsplasser og inntekter.

Marker trenger nye tanker. Stem Høyre!