Hvor går grensen for næringslivet?

I Indonesia, verdens fjerde folkerikeste land, kom Suharto til makten gjennom et blodig militærkupp i 1965. Da ble 500000 mennesker slaktet ned.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Senere har han styrt sitt land med jernhånd. Suharto har slått ned enhver opposisjon gjennom bruk av militærmakt, arrestasjoner, tortur og sensur. Opposisjonspolitikere som Megawati er nektet å stille til valg. Fagforeninger og deres ledere er fengslet.

Suharto har også brukt sin makt til å berike seg selv, sin familie og sine nærmeste. Diktatoren og hans venner ble til slutt så grådige at de likegodt kjørte Indonesia i grøfta.

Ulikhetene og den økende fattigdommen skapte etterhvert så stor sosial uro at Suharto ble styrtet i mai. Nå foreligger det oversikter som går ut på at SUHARTO A/S kan ha stjålet så mye som 40 milliarder amerikanske dollar fra statskassen. Det er i så fall omtrent like mye som Indonesia mottok i lån fra Det internasjonale pengefondet, IMF, like før Suharto ble fjernet.

Når du kommer til Jakartas flyplass, er den bygget av selskapet til en av Suhartos tre sønner. Flyet som brakte deg til landet, kan ha vært en Airbus, leiet inn av et selskap som eies av en annen Suharto-sønn.

Taxien du tar til ditt hotell, tilhører trolig taxiselskapet som eies av Suhartos eldste datter, TUTUT. Hun har også bygget hovedveien som fører deg inn til hovedstaden, og pengene du betaler i bomavgift, går til et av TUTUTs selskaper.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer