ÅRETS FILM: I «Mannen mot strømmen» («A Man of Integrity») vender Mohammad Rasoulof tilbake til skildringen av enkeltmenneskers skjebne under et autoritært styresett. Foto: Film fra sør
ÅRETS FILM: I «Mannen mot strømmen» («A Man of Integrity») vender Mohammad Rasoulof tilbake til skildringen av enkeltmenneskers skjebne under et autoritært styresett. Foto: Film fra sørVis mer

Hvor går grensen mellom kunst og aktivisme?

Det er ikke vanskelig å skjønne hvorfor myndighetene i Iran nekter filmskaper Mohammad Rasoulof å reise til årets Film fra Sør-festival.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Mohammad Rasoulof er invitert som en av hovedgjestene til årets Film fra Sør-festival, som foregår i Oslo 9.-19. november. Men regissøren er fratatt passet og får ikke lov til å komme til Norge.

Uansett blir det anledning til å se tre av hans filmer. Den eldste av dem, «Iron Island» fra 2005, kretser rundt en svær rustholk som ligger strandet i Den persiske golf, rett utenfor kysten av Iran. Den er bebodd av en gruppe mennesker fra landets marginaliserte arabiske befolkning, et mikrokosmos som minner om William Goldings bok «Fluenes herre» (1954) eller Jens Bjørneboes «Haiene» (1974).

Sjefen om bord er kaptein Nejat, som vel best kan beskrives som en velmenende despot (om ikke annet så for å slippe unna det forslitte uttrykket «godhetstyrann»). Nejat, som i utgangspunktet er den som holder samfunnet (og den lekke båten) oppe, har naturligvis også en antagonist: en ung, forelsket gutt, hvis kjærlighet til en tildekket jente truer tingenes orden.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn