Hvor gikk undergrunnen?

Var Quarten bedre før? Hva synes du om årets Quart-program? Delta i debatten på Manual.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

QUADRADUREN MUSIVALEN het det i 1991. Toffen spikra gjerde på Torget, og 50-100 tilskuere trosset regnværet for å se noen lokale band de fleste har glemt hvem var. På kvelden spilte headlinerne Bel Canto og Munch på Caledonien.

Året etter het festivalen Quart. Det kom 1500 tilskuere, derav hele 20 tilreisende fra Oslo. I åra som kom ga skrekkoppslag om sexdop og døgnvill dansing festivalen et riktig slemt stempel. Sensasjonssøkere i tusentall søkte seg til Norges kanskje kjedeligste by. Der var det skumle utlendinger med miksebord og piller. Pønkere skjøt med hagle fra scenen. Rockestjerner gikk amok. Satanrockere sendte halve Sørlandet i forbønn.

DET VAR DA. Nå er Quart Norges største festival. Kalvøya er borte, og Quarten kunne lett fylt Odderøya to ganger hvis de fikk lov. Politiet skryter av deltakerne, og mener det er lite fyll og dop i forhold til antall tilreisende. Fjorårets største «skandale» var et pr-stunt fra Wyclef Jean, som ble lissom-kastet av scenen. Årets headliner heter David Bowie (55).

Har noe gått tapt?

Nja, noen savner sikkert det gamle teltet ved festningen. Følelsen av å ikke lenger tilhøre en avantgard-eksklusiv elite er sikkert også et sårt savn for noen. Men faktum er, hvis du studerer programmet fra 1992 til i dag, at Quarten alltid har vært litt Qalvøya. Den har aldri vært et fremtidslaboratorium kun forbeholdt det siste nye. Den første Quarten kunne blant annet by på Reidar Larsen & The Boogie Bastards, Go Go Gorilla og Knut Reiersrud. Året etter kom Anne Grethe Preus og Chicago Bluesmeeting. Ikke helt det tidlige nittitalls bleeding edge.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer