Hvor gikk undergrunnen?

Var Quarten bedre før? Hva synes du om årets Quart-program? Delta i debatten på Manual.

QUADRADUREN MUSIVALEN het det i 1991. Toffen spikra gjerde på Torget, og 50-100 tilskuere trosset regnværet for å se noen lokale band de fleste har glemt hvem var. På kvelden spilte headlinerne Bel Canto og Munch på Caledonien.

Året etter het festivalen Quart. Det kom 1500 tilskuere, derav hele 20 tilreisende fra Oslo. I åra som kom ga skrekkoppslag om sexdop og døgnvill dansing festivalen et riktig slemt stempel. Sensasjonssøkere i tusentall søkte seg til Norges kanskje kjedeligste by. Der var det skumle utlendinger med miksebord og piller. Pønkere skjøt med hagle fra scenen. Rockestjerner gikk amok. Satanrockere sendte halve Sørlandet i forbønn.

DET VAR DA. Nå er Quart Norges største festival. Kalvøya er borte, og Quarten kunne lett fylt Odderøya to ganger hvis de fikk lov. Politiet skryter av deltakerne, og mener det er lite fyll og dop i forhold til antall tilreisende. Fjorårets største «skandale» var et pr-stunt fra Wyclef Jean, som ble lissom-kastet av scenen. Årets headliner heter David Bowie (55).

Har noe gått tapt?

Nja, noen savner sikkert det gamle teltet ved festningen. Følelsen av å ikke lenger tilhøre en avantgard-eksklusiv elite er sikkert også et sårt savn for noen. Men faktum er, hvis du studerer programmet fra 1992 til i dag, at Quarten alltid har vært litt Qalvøya. Den har aldri vært et fremtidslaboratorium kun forbeholdt det siste nye. Den første Quarten kunne blant annet by på Reidar Larsen & The Boogie Bastards, Go Go Gorilla og Knut Reiersrud. Året etter kom Anne Grethe Preus og Chicago Bluesmeeting. Ikke helt det tidlige nittitalls bleeding edge.

PÅ MIDTEN AV NITTITALLET hadde nok Quarten en klarere undergrunnsprofil, men det var også en tid da undergrunnen i seg selv hadde en klarere profil. Den europeiske «undergrunnen», i likhet med amerikansk «alternativ rock», svømmer nå glad og fornøyd med hovedstrømmen som en ferdigpult laks på høsten.

DET ENESTE NYE MED QUARTEN er at Toffen har fått litt bedre råd. Jeg er glad han ikke behøver å bruke tid på å spikre sperringene sjøl. Jeg er glad han har råd til å booke Bowie.

Bjørn Bore er journalist i Dagbladet.no.

Send din mening som e-post til FREDAG og skriv «sterke utspill» i emneboksen, eller delta i debatten på Manual.