Hvor god beredskap vil vi egentlig ha?

Beredskap innebærerer at både hodet og hjertet opplever samfunnet som farlig.

TILLIT: 40 000 møtte fram for å synge «Barn av Regnbuen» på Youngstorget i Oslo under rettssaken mot Anders Behring Breivik. Foto Kyrre Lien / Scanpix
TILLIT: 40 000 møtte fram for å synge «Barn av Regnbuen» på Youngstorget i Oslo under rettssaken mot Anders Behring Breivik. Foto Kyrre Lien / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Ordskiftet etter 22. juli-kommisjonens rapport har dreid seg om mangelen på beredskap. Hos myndighetene som lot være å stenge Grubbegata for allmenn trafikk, og hos politiet som verken strategisk, taktisk eller operasjonelt klarte å møte krisen de stod overfor.

Når vi leser kommisjonsrapporten får vi kanskje et bilde i hodet av Kling og Klang, politimennene som spenner bein på hverandre i sitt håpløse forsøk på å fange Pippi Langstrømpe. Men de operative feilene som ble begått, enten det var en gul lapp som ble liggende for lenge på en pult, eller en båt som ble fylt opp med altfor mange mennesker, skyldes ikke at politifolk er dumme. Feilene bunner i manglende beredskap. Beredskap gjør at du tar de rette valgene, når du egentlig ikke har tid til å ta et valg. Beredskap handler om å være drillet og på alerten når krisen oppstår. Med god beredskap reduseres antall taktiske og operasjonelle valgmuligheter til et minimum. Uvesentligheter skyves til side.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer