Hvor interessant er Rinnan-banden?

Den litterære krigsindustrien går sin gang.

MYE SKILDRET: Henry Rinnan (midten) har vært gjenstand for en rekke biografier og historiske bøker opp gjennom åra. Bare i høst kommer tre bøker knyttet til hans ugjerninger under okkupasjonen. Her er han på vei inn i lagretten i Trondheim i 1946.
NTB arkivfoto / SCANPIX
MYE SKILDRET: Henry Rinnan (midten) har vært gjenstand for en rekke biografier og historiske bøker opp gjennom åra. Bare i høst kommer tre bøker knyttet til hans ugjerninger under okkupasjonen. Her er han på vei inn i lagretten i Trondheim i 1946. NTB arkivfoto / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE: Hva er årsaken til at det i de siste åra er kommet en rekke bøker som handler om Rinnan-banden, bare i år er det tre stykker? Det er ikke så lett å svare på det.

Riktignok handler Asbjørn Jaklins bok om de 25 nordmenn som ble henrettet for krigsforbrytelser og landssvik etter 1945, men av disse var ti medlemmer av Sonderabteilung Lola, som var okkupantenes navn på Rinnan-banden.

En overlevende Tre av de henrettede var statsråder, mens resten, tolv, var tjenestemenn i sikkerhets- eller statspolitiet. Jaklin baserer sin framstilling på arkivstudier, først og fremst av dokumentene fra straffesakene til de henrettede. Boka kan leses opp mot Lars-Erik Vales bok fra 2004 om dødsstraffen i Norge fra 1945 til 1950. Den er velskrevet og informativ, særlig om regjeringens behandling av benådningssøknadene.

Jaklin er journalist og har tidligere skrevet bøker om krigen i Nord-Norge. Øyvind Skarsem er også journalist og har tidligere gitt ut ei bok om Rinnan-banden. Ola Flyum driver med coaching og ledelsesutvikling. Også deres bok, «Rinnan-jævel!», bygger på studier av flere landssviksaker, men først og fremst på samtaler med et medlem av Rinnan-banden, Trond Jardar Kvaale, som ikke ble henrettet etter krigen og som levde helt til for noen få år siden.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer