NY BABY: Thale får en ny kusine. Illustrasjon fra boka
NY BABY: Thale får en ny kusine. Illustrasjon fra bokaVis mer

Hvor kommer babyene fra?

Subtile småbarnssvar i bildeboka «Fra Fionaland».

ANMELDELSE: En ny baby kan skape mange spørsmål hos små barn, og et lite utvalg dem blir besvart i Åsa Gan Schweders nye bildebok, «Fra Fionaland».

Samtalen foregår mellom lille Thale og tanten hennes, men det er for det meste Thale som både spør - og svarer, på sin naive, filosoferende måte.

Baby-ugle
Lite av det hun sier er direkte feil, hun har bare en litt annen måte å se tingene på enn de voksne: Som når hun hevder at babyen Fiona kommer fra Fionaland: «Og hvor er det, da?» spør tante Fia. «Det er jo der!» sier Thale. «Inni magen din!»

Teksten er kort, men subtil. Som når hun kommenterer ultralydbildet av babyen, og mener hun ser ut som ei ugle: «Det er bra, da kan den fly når den kommer ut.»

Oppslagene er enkle og oversiktlige, og illustrasjonene varme. Ansiktene er uvanlig uttrykksfulle: Vennlige, åpne og undrende. Det skal være liten tvil om at dette er en bok til ettertanke.

Kloke Thale
Et klassisk grep i barnebøker er å la hovedpersonen være et handlekraftig barn som vinner fram der de voksne ikke strekker til. Gan Schweder har sin egen vri på tradisjonen, ved å gjøre den lille til den kloke, i kraft av sine egne, barnlige svar.

Hvor kommer babyene fra?

At Thale forstår mye, ser leseren alt i første oppslag, der hun forbløffer tanten ved å lage en pepperkakeversjon av henne med baby i magen, og slå fast at hun kommer til å bli mamma.

En så stillferdig og filosoferende bok passer nok ikke for alle. Men både tekst og resonnementer er så enkle at den lett kan leses av ganske små barn, om de har evnen til å stoppe opp og fundere over livets små og store mysterier.