KOMMENTARER

Hvor lei seg er han? Vi får se

Det gjenstår fortsatt å se hvor lei seg staten er for NAV-skandalen som har rammet tusenvis av uskyldige.

SKULLE BARE MANGLE: - Folk har sittet i fengsel fordi lovverket ble tolket feil, sier Røe Isaksen og beklager på vegne av staten. Video: Christian Roth Christensen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Jussprofessor Finn Arnesen la i dag fram utredningen om det som er blitt betegnet som Norgeshistoriens største rettsskandale. Utvalget skulle finne ut av tre ting: Hvordan kunne feil praksis bli etablert , hvorfor tok det så lang tid å oppdage den og hva kan vi lære.

I arbeidet har de gått gjennom 100 domsavgjørelser, 300 kjennelser i trygderetten og de har snakket med flere av de som er rammet. Utvalgsleder Arnesen beskriver dem som svært sterke møter.

Rapporten er også blitt tjukk. 323 sider inkludert vedlegg, med en drepende konklusjon: Alle sviktet. Langt tilbake i tid, helt fra Norge implementerte EØS-avtalen i 1994 - selv om utvalgets mindretall er uenig i den juridiske forståelsen og dermed mener feilen startet i 2012.

Uansett; alle har gjort feil: NAV, departementet, trygderetten, lovgiverne, påtalemyndigheten og domstolene. Ingen fikk meg seg paradigmeskiftet som EØS-avtalen innebar, og som skulle føre til at EØS-rett fikk forrang for norsk lov. Det er som en slags enorm, ubevisst konspirasjon.

Behovet for å beklage er selvsagt stort hos de mest ansvarlige partene, som hos statsministeren, den tidligere og nåværende arbeidsministeren. Torbjørn Røe Isaksen mottok i dag rapporten, og gjentok beklagelsen med store, triste øyne. Det er ingen grunn til å mistro oppriktigheten.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer