Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Hvor lenge får NSB diskriminere?

Vi diskrimineres og krenkes, skriver Sverre Fuglerud.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NSB har møtt sterk kritikk for sine billettautomater som diskriminerer store deler av befolkningen. Nå blir mange passasjerer også krenket om bord i norske tog. Nå må Liv Signe Navarsete gripe inn!

NSB lovte at automatene skulle være et supplement til andre salgskanaler, men 5. mai i år innførte de tilleggsgebyr på 20 kr. for å kjøpe billett om bord, for å tvinge reisende til å kjøpe billetter på automatene. Funksjonshemmede som ikke kunne betjene automatene, skulle slippe å betale gebyret. De må da fortelle togpersonalet hvilken funksjonshemning de har, og så skal konduktøren avgjøre om dette kvalifiserer til å slippe gebyret. Men hvilken forutsetning har konduktøren for å avgjøre om ulike diagnoser gjør det vanskelig å betjene billettautomater?

Foran en full togvogn er det belastende å fortelle hva som «feiler deg», og sterkt nedverdigende blir det når du må krangle med konduktøren mens medpassasjerene følger med. Selv etter at direktøren i Datatilsynet påpekte at en slik offentliggjøring av sensitiv pasientinformasjon er uakseptabel, fortsetter NSB å opprettholde ordningen.

Automatene er dessverre utilgjengelige for synshemmede og andre funksjonshemmede, men også for de eldre. Mange svaksynte er dypt fortvilet over ha blitt mistrodd av konduktøren. Til og med blinde med hvit stokk blir avkrevd ekstra penger fordi de ikke kjøpte billett på automat.

Ironisk nok ble billettgebyret introdusert samtidig som Stortinget vedtok en lov som skal forebygge diskriminering. NSB peker dermed nese både til politikerne og sine egne passasjerer. NSB har nå tatt dette gebyret i 70 dager. Hvor mange dager til vil Liv Signe Navarsete tillate at mennesker som ønsker å benytte seg av miljøvennlig, offentlig transport diskrimineres og krenkes i Norge?

Foto: SCANPIX
Foto: SCANPIX Vis mer
image: Hvor lenge får NSB diskriminere?

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!