POPULISTISK?: Artikkelforfatteren mener Trygve Slagsvold Vedum driver med feilinformasjon om kommunenes funksjoner. Foto: Nina Hansen
POPULISTISK?: Artikkelforfatteren mener Trygve Slagsvold Vedum driver med feilinformasjon om kommunenes funksjoner. Foto: Nina HansenVis mer

Kommunesammenslåing:

Hvor lenge må vi tåle at Slagsvold Vedum bløffer?

Senterpartiet rir for tiden på en populistisk bølge, i ly av påstander om hvor forferdelig det vil bli for folk på landsbygda i framtida.

Meninger

I Dagbladet 22. juni opplever vi nok en gang at Senterpartiets leder, Trygve Slagsvold Vedum bløffer om meget sentrale funksjoner i landets kommuner. Denne gang er han bekymret for brannberedskapen i alle landets kommuner. Leder for 1400 medlemmer i Brannforbundet, Trond Busterud tilbakebeviser Vedums påstander, og beskriver det som bevisst og ubegrunnet populistisk feilinformasjon.

Senterpartiet rir for tiden på denne populistiske bølgen, i ly av påstander om hvor forferdelig det vil bli for folk på landsbygda i framtida. Det er et faktum, og litt trist, at mange små kommuner har fått færre innbyggere de seinere åra. Årsaken er vanskelig å beskrive, men er et faktum. Da blir det viktig, som noen av landets kommuner har skjønt, at hvis kommunen skal overleve må en slå seg sammen med nabokommuner for å bli en sterkere enhet. En slik handling er klok, dristig og framtidsrettet!

På slutten av 1960-tallet arbeidet jeg som lærer i en mindre nordmørskommune. I tillegg til lærerjobben ble jeg som kommuneansatt beordret til tjeneste i «det frivillige brannvesen». Det betydde at jeg var i beredskap 24 timer i døgnet. I en sommerferie oppsto det en større skogbrann, og alt mannskap måtte innkalles. Jeg var bortreist, men kommuneingeniøren kom med trusler til meg – om jeg ikke returnerte og ble med på slukkingen av skogbrannen, ville det bli følger. Situasjonen for meg var vanskelig, men jeg returnerte og gjorde min «plikt».

Mitt spørsmål til Vedum og Senterpartiet er: Er det slik vi skal ha det i 2017? En pedagog har sin plass i skolen og ikke på et brannsted. Der trenger vi fagfolk, utdannet og med kompetanse i faget. I denne saken, og i mange andre saker har jeg inntrykk av at Vedum ønsker å gå baklengs inn framtida, og at han i verste fall får med seg ca. 12–14 % av de stemmeberettige på det! Det er et skremmende scenario, jeg håper ikke vil skje.

Men, heldigvis, det finnes unntak rundt om i landet: I kommunen der jeg ble født, Halsa på Nordmøre, har ordføreren fra Senterpartiet, gått i spissen for en sammenslåing av Hemne, Halsa og deler av Snillfjord. Han skal ha ros for sin klokskap, dristighet og framtidsretting, og at han tåler å stå imot presset fra eget parti. Der trengs det mot og styrke!

Jeg har tro på framtida, men da må vi se mer framover og mindre bakover. Alt var ikke bedre før. By og bygd må gå sammen inn i ei ny tid. Ungdommen må sikres utdanning og arbeid. Da trenger vi kommuner som kan oppfylle disse ønskene, trygge, gode enheter som kan ta vare på unge og oss eldre.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.