DEBATT

Debatt: Integrering

Hvor lenge skal vi fortsette å telle barn ut fra hudfarge?

La de nyfødte være nyfødte.

IKKE INNVANDRER: Nyfødte kan ikke ha innvandrerbakgrunn. De har latt seg føde, og de har ikke vandret inn noe sted som helst, enten foreldrene eller besteforeldrene er født i Lahore, Mogadishu, Santiago eller Bergen, skriver artikkelforfatteren. Foto: Tore Meek / NTB Scanpix
IKKE INNVANDRER: Nyfødte kan ikke ha innvandrerbakgrunn. De har latt seg føde, og de har ikke vandret inn noe sted som helst, enten foreldrene eller besteforeldrene er født i Lahore, Mogadishu, Santiago eller Bergen, skriver artikkelforfatteren. Foto: Tore Meek / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Begrepet «nyfødte med innvandrerbakgrunn» har plutselig begynt å feste seg. Det bør det ikke.

Hvis man faktisk ønsker at alle skal føle seg hjemme i dette samfunnet, kan jeg vanskelig forestille meg et mer skadelig begrep enn dette. Nyfødte kan ikke ha innvandrerbakgrunn. De har latt seg føde, og de har blitt født. De har ikke vandret inn noe sted som helst. De har ikke engang lært seg å gå.

ANTIRASIST: Rune Berglund Steen.
ANTIRASIST: Rune Berglund Steen. Vis mer

De har skreket. De har prøvd å finne mammas pupp. Forhåpentligvis har de klart det, og skreket litt mindre. De trengte ikke engang å «vandre» til puppen. Den var rett der. I Norge. Helt nøyaktig på det stedet de ble født.

Hvor lenge skal vi fortsette å telle barn ut fra hudfarge, eller ut fra antakelser om religion eller kultur? Å telle nyfødte ut fra hvorvidt foreldrene eller besteforeldrene er født i Lahore, Mogadishu, Santiago eller Bergen, er en reduksjonistisk tilnærming til mennesker som per definisjon er ubeskrevne blad. Det uendelig enkle faktum er at de nyfødte kommer til å vokse opp til å bli en ytterst uensartet gruppe mennesker som vil bidra til samfunnet på utallige måter.

Problemet med denne måten å telle nyfødte på, er at det legger grunnlaget for en ensidig måte å tenke om dem på. Måten vi betrakter dem på risikerer i sin tur å begrense deres faktiske livsmuligheter. Ofte i løpet av livet vil de nettopp oppleve at de reduseres til sine forfedres bakgrunn.

De som ønsker å debattere innvandring, trenger selvsagt ikke å fortvile. Vi kommer til å debattere innvandring, vi kommer til å debattere demografi, og vi kommer til å debattere islam, trolig hver eneste dag de neste femti årene og vel så det. Vi kommer til å debattere innvandring på blogger hvor man er redd for disse nyfødte, og på blogger hvor man hater dem. Vi kommer til å debattere innvandring i stort sett alle flater hvor diskusjoner noen gang foregår.

Men la de nyfødte få være akkurat det en stakket stund – nyfødte. Det må ikke bli en fast del av debatten at selv nyfødte telles som deltakere i en angivelig demografisk ødeleggelse av det «etnisk norske»– også kjent som hvite – Norge.

La dem i alle fall lære seg å gripe lekene først. Å smile første gang til mamma og pappa. Og å rekke en bred, rød tunge til alle som ikke vil gi dem en sjanse til å vise hvem de er, bak de tykke lagene av fordommer.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer