«Hvor mange ganger har dere hatt en tjukkas på førstesida?»

Anne-Kat. Hærland refser ukebladenes framstilling av kvinner. - Det holder ikke at jenter er morsomme. De må være pene og sexy i tillegg. I går gikk hun i klinsj med ukebladet Henne.

- Det er en forskjell på hvordan kvinnelige og mannlige komikere blir framstilt. Thomas Giertsen, Otto Jespersen, Bård og Harald - de får lov til å stå rett opp og ned og tøyse og se gøyale ut. Jenter skal ikke bare se gøyale ut, de skal være pene og sexy i tillegg. Det holder ikke bare å være morsom, sier Anne-Kat. Hærland.

Ingen redaktører

I går kveld refset hun ukebladenes framstilling av kvinner under debatten «Kvinnebilder i vår tid» i Filmens Hus i Oslo. Margreth Olin inviterte til spesialvisning av filmen «Kroppen min» og påfølgende diskusjon med 100 inviterte feminister til stede.

Men ikke en eneste sjefredaktør fra ukebladene møtte opp til debatten. Sjefredaktør Ellen Arnstad i Henne hadde sendt ut en journalist og en redaksjonssjef fra bladet - og de fikk gjennomgå da Anne-Kat. satte i gang.

Feil setting

Hun fortalte om opplevelser hun har hatt i forbindelse med reportasjer hun har vært med på.

- Det er hyggelig å få litt pudder og sminke på seg før man blir tatt bilde av, men det er settingen kvinner alltid blir plassert inn i det er noe galt med. Som jente må du alltid en runde gjennom butikkene før du blir stylet. Det ene etter det andre antrekket skal prøves, og for å være helt ærlig så burde egentlig ingen av disse klærne vært vist på noen i det hele tatt.

Har ansvar selv

Redaksjonssjef i Henne, Else Beth Danielsen, mener at kvinner som stiller opp selv har vett nok til å si fra hvis det noe de ikke liker, og at det også er den enkeltes ansvar å si fra.

- Jeg har ikke tenkt å stå på et kjøkken med ei gryte i rumpa, ruller i håret og rope at jeg er kåt. Men selv om man har ansvaret selv, så er det ikke så lett når bladet har sagt at de har en idé og booket fotograf, det er ikke alltid like lett å være like tøff og si: «Dra til helvete», sier Hærland.

- Alle er like

- Syntes du det var pyton å bli portrettert i fjor? spør Else Beth Danielsen.

- Nei, der fikk jeg lov til å stå rett opp og ned, og det var helt greit. Men i det tilfellet snakket jeg med fotografen på forhånd. Jeg er verbal, ikke fysisk ellevill.

Hærland mener skjønnhetsidealet er for snevert og defineres innenfor en mal, og siktet spesielt til Henne.

- Jentene er alltid størrelse 34/36 og 1,80 cm høye. Du trenger jo ikke være medieforsker for å se at alle jentene ser helt like ut? Hvor mange ganger har dere hatt en tjukkas på førstesida?

- På samme måte som VG og Dagbladet skal selge på sine førstesider så skal også Henne selge. Sånn er det bare, svarte Danielsen.

Ikke bare morsom:Anne-Kat. Hærland mener det ikke er nok for kvinner å bare være morsomme eller at de kan stille opp i kraft av sin stilling. - Stylistene i bladene tror de leker med dokker før bildene skal tas, sier hun.