Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Hvor musikalsk er Bernander?

Spillet om Kringkastingsorkesteret fortsetter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Spillet om Kringkastingsorkest-rets foreslåtte nedleggelse går inn i en ny fase når NRKs styre trer sammen i dag. Men egentlig burde utfallet være gitt.

I kulturnasjoner avvikler man ikke et blomstrende nasjonalt orkester. Det er utenkelig. Man finner en fornuftig løsning.

Hva gjør vi?

  • Saken reiser spørsmål, f.eks. dette: Hva mener egentlig NRK-sjef John G. Bernander, mannen som er betrodd å lede landets viktigste kulturbedrift? Gråter han blod over å måtte holde et møysommelig foredlet orkester som gissel i kampen for å skaffe NRK økte inntekter?
  • Eller tror han i fullt alvor at ikke-kommersielle NRK kan ivareta sine nasjonale kulturforpliktelser innen musikkfeltet ved å spille plater pluss hyre inn én mann med synth til hverdags, supplert med trekkspill og bass til jul og påske?

I så fall har både han og norsk kulturliv et problem som selv ikke Einar Førde kunne ha pønsket ut som avskjedsgave.

  • Uansett hva som måtte røre seg i NRK-sjefen, må han spare 100 millioner kroner på NRKs budsjett. Alternativet er å hanke inn friske millioner i form av momsfritak, økt lisens eller ekstrabevilgninger. Oppskrift: å sette skruen på departement og bevilgende politikere. Si ordet «nedleggelse» i samme setning som «kringkastingsorkestret», og Kulturdepartementet og Arbeiderpartiet må reagere. (Ellen Horn reddet orkesteret for bare et år siden, ikke rart Valgerd er «urolig».) Si «nedleggelse» sammen med «distriktskontorer», og halve Stortinget spretter opp i grunnstilling på rein gjenvalgsrefleks.

Der er vi nå.

  • En kompliserende, men også mulig løsende faktor spiller med: Kringkastingsorkestret er ikke bare et indre NRK-anliggende, men en nasjonalt kulturpolitisk sak. Orkestret har ti prosent av landets orkesterstillinger og er en ringvirkningaktør i den delen av norsk kultur som er en nasjonal og internasjonal suksess: musikklivet.

Det ville derfor ikke være urimelig om staten tok en del av kostnaden ved orkesterdriften.

Til Dagbladet sa kulturministeren i går at hun er skeptisk til en slik løsning. Men hun er villig til å diskutere med tanke på åra etter 2002. Før det har hun ikke ei krone å bidra med.

  • Hun sa også at forslaget om å legge ned KORK gjør henne «urolig». Som kulturminister er hun NRKs generalforsamling. Styrer pleier ikke å like urolige generalforsamlinger, og styreleder Anne Carine Tanum vil neppe gjøre forhastede vedtak i en sak som til nå har handlet altfor lite om NRKs evne og vilje til å bruke sitt orkester for alt hva det er verdt.
Hele Norges coronakart