Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Hvor mye dramatikk og eventyr får plass på 220 sider?

Imponerende magisk fabel fra Salman Rushdie.

GAVE TIL SØNNEN: «Luka og livets flamme» var Salman Rushdies gave til sønnen Milan på hans 12-årsdag. Boka har blitt en eventyrlig fabel til glede for både små og store lesere. FOTO: SVEINUNG U. YSTAD, Dagbladet
GAVE TIL SØNNEN: «Luka og livets flamme» var Salman Rushdies gave til sønnen Milan på hans 12-årsdag. Boka har blitt en eventyrlig fabel til glede for både små og store lesere. FOTO: SVEINUNG U. YSTAD, Dagbladet Vis mer

ANMELDELSE: «Luka og livets flamme» er en imponerende flis av en bok. Det er nesten utrolig at det går an å stappe inn så mye dramatikk og eventyrlige hendelser, filosofiske betraktninger og litterære referanser, på bare 220 sider.

Salman Rusdhie skal ha skrevet boka på oppfordring fra sin 12 år gamle sønn Milan, som ønsket sin egen fortelling.

Storebroren Zafar fikk «Harun og historienes hav» skrevet til seg i 1990. Den nye boka handler om Haruns lillebror Luka. Deres far Rashid er en mester i fortellerkunst og går under tilnavnet «Shah av Bla-bla». Når han rammes av en mystisk søvn, skjønner Luka at han må reise inn i farens fortellinger til Trolldomsverden, for å stjele Livets flamme - det eneste som kan få faren til å våkne opp igjen.

Stri oversetterjobb
Boka er ikke lansert som ei barnebok, men den stramme oppbyggingen (hjemme - ut på eventyr - hjem igjen) er klassisk for barnebøker. Rushdie sper lekent på med referanser til moderne barns hverdag: I Trolldomsverden samler han bonusliv som i et dataspill, og må forsere ulike plan for å nå målet sitt.

image: Hvor mye dramatikk og eventyr får plass på 220 sider?

Men språket kan bli en utfordring for de yngste, med mange lange setninger og nyord. Det flyter ikke like godt hele veien. Oversetteren har nok hatt en stri jobb med å få de mange ordspillene og nyordene til å bli like elegante på norsk: «Like kul som cola on the rocks», står det et sted. Og navnet «Nobodaddy» blir til «Pappingen».

Mye bonusmateriale
De mange av referansene er en annen ting. Handlingen henger sammen for de yngste selv de ikke skjønner alle, men det blir kanskje litt trettende for dem i lengden.

Mottakelige lesere får derimot mye bonusmateriale. Fortellingen kan leses på mange ulike plan, vi møter vi en rekke kjenninger fra populærkulturen og litterære klassikere (fra «the Terminator» til kaninen i «Alice i Eventyrland»), og er innom all verdens gudelære og mytologi.

Dette er en hyllest til historiefortelling - både av dem som finner opp sine egne historier, og dem som låner andres. Rushdie gjør begge deler.

Som Lukas pappa formaner: «Hvis du skal være tyv, stjel bare godsaker.» Her har Rushdie stjålet en god dose godsaker fra verdens skattkiste av fortellinger - og betalt tilbake med renter.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media