Hvor mye dramatikk og eventyr får plass på 220 sider?

Imponerende magisk fabel fra Salman Rushdie.

GAVE TIL SØNNEN: «Luka og livets flamme» var Salman Rushdies gave til sønnen Milan på hans 12-årsdag. Boka har blitt en eventyrlig fabel til glede for både små og store lesere. FOTO: SVEINUNG U. YSTAD, Dagbladet
GAVE TIL SØNNEN: «Luka og livets flamme» var Salman Rushdies gave til sønnen Milan på hans 12-årsdag. Boka har blitt en eventyrlig fabel til glede for både små og store lesere. FOTO: SVEINUNG U. YSTAD, Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE: «Luka og livets flamme» er en imponerende flis av en bok. Det er nesten utrolig at det går an å stappe inn så mye dramatikk og eventyrlige hendelser, filosofiske betraktninger og litterære referanser, på bare 220 sider.

Salman Rusdhie skal ha skrevet boka på oppfordring fra sin 12 år gamle sønn Milan, som ønsket sin egen fortelling.

Storebroren Zafar fikk «Harun og historienes hav» skrevet til seg i 1990. Den nye boka handler om Haruns lillebror Luka. Deres far Rashid er en mester i fortellerkunst og går under tilnavnet «Shah av Bla-bla». Når han rammes av en mystisk søvn, skjønner Luka at han må reise inn i farens fortellinger til Trolldomsverden, for å stjele Livets flamme - det eneste som kan få faren til å våkne opp igjen.

Stri oversetterjobb Boka er ikke lansert som ei barnebok, men den stramme oppbyggingen (hjemme - ut på eventyr - hjem igjen) er klassisk for barnebøker. Rushdie sper lekent på med referanser til moderne barns hverdag: I Trolldomsverden samler han bonusliv som i et dataspill, og må forsere ulike plan for å nå målet sitt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer