Debatt: Turnusarbeid

Hvor mye kan man yte når man ikke har det godt?

Jeg undres på hvor godt livet kan være uten nok og jevnlig fritid sammen med sine nære og kjære.

TURNUSARBEID: Hvordan rekruttere til yrker som utfordrer helsen til de ansatte?, spør artikkelforfatteren som et svar til et innlegg om omsorgsyrker. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix
TURNUSARBEID: Hvordan rekruttere til yrker som utfordrer helsen til de ansatte?, spør artikkelforfatteren som et svar til et innlegg om omsorgsyrker. Illustrasjonsfoto: NTB ScanpixVis mer
Meninger

Jo Heringstad skriver i et innlegg om omsorgsyrker 19. august at behovet for helgeavløsere må reduseres ved at de som er i hele, faste stillinger jobber mange i stedet for få helger, og at de som kompensasjon får noen flere ferieuker og mer feriepenger.

Jeg har jobbet mange ekstra helger de siste seks årene, og det har gått ut over mine sosiale relasjoner. Jeg har trøstet meg med at det hittil hovedsakelig bare har gått utover meg, men for mange påvirker det dessverre både barna og samlivet.

Ved å jobbe flere helger, altså mer av det vi kaller ubekvem arbeidstid blir det kanskje i teorien greiere for arbeidsgivere og tjenestemottakere. I praksis er risikoen ansatte som ikke har det godt. Ansatte som har fri når omgangskretsen er på jobb. Ansatte som ikke får tilstrekkelig fritid sammen med familiene sine. Ansatte som føler de ikke strekker til på flere arenaer. Ansatte som ikke har det godt privat. Ansatte som i verste fall revurderer den viktige stillingen sin i velferdssystemet vårt. Ansatte som ofrer et sosialt liv for en lønn og på sikt pensjon å leve av. Hvor mye kan man egentlig yte i lengden når man egentlig ikke har det godt?!

Hvordan rekruttere til yrker som utfordrer helsen til de ansatte?

Behovet for ansatte i helse-og omsorgsvirksomheter er like stort hele døgnet, hele uka, hele året. Skal vi som jobber slik fortsette med det, er vi avhengige av muligheten til å ha et meningsfylt liv utenfor arbeidsplassen også. Jeg undres på hvor godt livet kan være uten nok og jevnlig fritid sammen med sine nære og kjære.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.