Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Hvor mye multimedia og hokuspokus vil vi egentlig ha i en ebok?

Vi har lest Tom Egelands «Nostradamus' testamente» som ebok.

EBOK-ENTUSIAST: Tom Egeland har lenge vært en engasjert deltaker i ebokdebatten. Ebokutgaven av hans «Nostradamus' testamente» er beriket med 150 klikkbare fotnoter, men du kjøper først og fremst en historie av en forfatter, skriver Dagbladets kommentator. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
EBOK-ENTUSIAST: Tom Egeland har lenge vært en engasjert deltaker i ebokdebatten. Ebokutgaven av hans «Nostradamus' testamente» er beriket med 150 klikkbare fotnoter, men du kjøper først og fremst en historie av en forfatter, skriver Dagbladets kommentator. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Mitt første møte med en såkalt «beriket» ebok var Nick Caves «The Death of Bunny Munro» i 2009. Den inneholdt ikke bare boka i tekst og som lydbok lest av forfatteren, men også muligheten til å kombinere de to, ved å følge teksten mens man hørte forfatteren lese. I tillegg kunne man se video der forfatteren leser et utvalg av bokas kapitler, og akkompagnere leseopplevelsen med originalskrevet musikk av Cave.

Det var moro, og på et vis bevegende, men jeg er ikke sikker på om det hjalp meg til å trenge dypere inn i teksten.

SPESIELT i barnebokmarkedet er interaktive bok-apper for iPad og andre nettbrett med berøringsskjerm blitt en viktig nisje. Det er lett å se for seg at utviklingen vil gå lenger, i form av spill- eller filmliknende litterære konsepter. Men de fleste av dagens lesebrett er ganske primitive saker, og en ebok som skal være distribuerbart og lesbart over hele fjøla, kan ikke være særlig sexy.

Da virker det fornuftig at berikelsen er mest på det tekstlige planet, som i ebokutgaven av Tom Egelands suksessbok «Nostradamus' testamente».

Ved siden av et utvalg kart, illustrasjoner og fotografier, flere tatt (med vekslende hell) av forfatteren selv, er teksten supplert med rundt 150 klikkbare noter. Et klikk på en notehenvisning sender leseren til en egen side med alle notene for det aktuelle kapitlet.

FORFATTEREN påpeker selv i forordet at løsningen har sine klare begrensninger, og at den valgte ebokteknologien ennå ikke er  kommet så langt at fotnotene lar seg hente fram som små bokser der de hører til i teksten.

Noe som, ironisk nok, er relativt enkelt å få til i en papirbok.

Fotnotene forklarer og utdyper historiske navn, steder, mennesker og manuskripter. Det er mye slikt å holde rede på i Egelands bøker, for dem som vil.

Selv er jeg er nesten pinlig flink til å filtrere ut denne typen informasjon, og surfe gjennom faktatunge spenningsbøker med svært moderat forståelse av underliggende historiske forhold og vitenskapelige og religiøse referanser. Det tar forfatteren neppe så tungt. Ettersom notene ikke finnes i papirboka, kan ikke Egeland ha betraktet dem som avgjørende for leseropplevelsen.

EGELAND har nok et poeng når han skriver at han er redd for at noteapparatet kan trekke leseren ut av fiksjonen. Men for så vidt også når han skriver at notene kan gi økt innsikt i hva som er fakta og hva som er fiksjon. Det er eksempelvis tynt med noter der forfatteren skriver om hvordan Julius Cæsar stikker av med 24 kasser fulle av de største skattene i biblioteket i Alexandria, før han setter fyr på det.

Når sant skal sies, er ikke «Nostradamus' testamente» veldig beriket som ebok.

Noter er kanskje ikke vanlig i skjønnlitteraturen, men vi har da sett dem før, også på papir. Det skulle være nok å nevne Dag Solstads «Armand V», som ikke inneholder annet enn fotnoter.

DERMED
blir det med denne eboka som med pboka: Du kjøper først og fremst en historie, skrevet av en forfatter. Formatet velger du selv.

Det mest interessante med utgivelsen er kanskje valget av salgskanal. Ved å optimalsiere utgivelsen for Apples iBooks, selv om den også er tilgjengelig i andre kanaler, signaliserer Egeland at det er viktigere at eboka er tilgjengelig på en plattform mange boklesere faktisk benytter, enn at ebokhandelen er norsk.

EBOK: Ebokutgaven av Tom Egelands suksessroman er optimalisert for Apples iBooks-programvare.
EBOK: Ebokutgaven av Tom Egelands suksessroman er optimalisert for Apples iBooks-programvare. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media