Hvor mye multimedia og hokuspokus vil vi egentlig ha i en ebok?

Vi har lest Tom Egelands «Nostradamus' testamente» som ebok.

EBOK-ENTUSIAST: Tom Egeland har lenge vært en engasjert deltaker i ebokdebatten. Ebokutgaven av hans «Nostradamus' testamente» er beriket med 150 klikkbare fotnoter, men du kjøper først og fremst en historie av en forfatter, skriver Dagbladets kommentator. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
EBOK-ENTUSIAST: Tom Egeland har lenge vært en engasjert deltaker i ebokdebatten. Ebokutgaven av hans «Nostradamus' testamente» er beriket med 150 klikkbare fotnoter, men du kjøper først og fremst en historie av en forfatter, skriver Dagbladets kommentator. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Mitt første møte med en såkalt «beriket» ebok var Nick Caves «The Death of Bunny Munro» i 2009. Den inneholdt ikke bare boka i tekst og som lydbok lest av forfatteren, men også muligheten til å kombinere de to, ved å følge teksten mens man hørte forfatteren lese. I tillegg kunne man se video der forfatteren leser et utvalg av bokas kapitler, og akkompagnere leseopplevelsen med originalskrevet musikk av Cave.

Det var moro, og på et vis bevegende, men jeg er ikke sikker på om det hjalp meg til å trenge dypere inn i teksten.

SPESIELT i barnebokmarkedet er interaktive bok-apper for iPad og andre nettbrett med berøringsskjerm blitt en viktig nisje. Det er lett å se for seg at utviklingen vil gå lenger, i form av spill- eller filmliknende litterære konsepter. Men de fleste av dagens lesebrett er ganske primitive saker, og en ebok som skal være distribuerbart og lesbart over hele fjøla, kan ikke være særlig sexy.

Da virker det fornuftig at berikelsen er mest på det tekstlige planet, som i ebokutgaven av Tom Egelands suksessbok «Nostradamus' testamente».

Ved siden av et utvalg kart, illustrasjoner og fotografier, flere tatt (med vekslende hell) av forfatteren selv, er teksten supplert med rundt 150 klikkbare noter. Et klikk på en notehenvisning sender leseren til en egen side med alle notene for det aktuelle kapitlet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer