DEBATT

Debatt: NIPT og fosterdiagnostikk

Hvor skal grensen gå for hva kvinner skal ha krav på å vite?

I Dagbladets lederartikkel 18. desember skriver avisen at den ønsker at NIPT-testen bør tilbys alle gravide, uavhengig av alder. Dette er en påstand vi ønsker å imøtegå både medisinsk, men først og fremst etisk.

ALLTID ET GODE? Teknologien går raskt fremover. Vi ønsker å reise spørsmålet om det alltid er et gode å vite alt om barnet sitt på et tidlig tidspunkt, skriver innsenderne. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
ALLTID ET GODE? Teknologien går raskt fremover. Vi ønsker å reise spørsmålet om det alltid er et gode å vite alt om barnet sitt på et tidlig tidspunkt, skriver innsenderne. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

NIPT-testen slik den er i dag, er ment å avdekke om fosteret har såkalte trisomier – 13, 18 eller 21, også kalt Downs syndrom. Ved oppdaget trisomi vet vi i dag at abort-statistikken er skyhøy, hvilket leder oss til å spørre hvem denne testen egentlig er et gode for.

Den eneste «kuren» for oppdaget trisomi er altså tilbudet om abort, og dette understreker det faktum at målet er å avdekke så mange trisomier som mulig, med det resultatet at det fødes færre med disse tilstandene.

Et statlig tilbud om fosterdiagnostikk til alle kvinner kan fort bli oppfattet som en oppfordring til å ta testen. Kan kvinner være sikre på at staten også vil støtte dem som faktisk velger å beholde et annerledes barn når myndighetene samtidig har sterke anbefalinger om at kvinner skal velge en test som «luker» ut barn som trenger ekstra ressurser? Å tilby testen til alle gravide sender et tydelig signal til personer med trisomier og bryter med idealet om et samfunn der det er plass til alle.

I tillegg ønsker vi å reise spørsmålet om det alltid er et gode å vite alt om barnet sitt på et tidlig tidspunkt. Teknologien går raskt fremover. NIPT har den egenskapen at den på sikt kan avdekke mer genetisk informasjon om fosteret enn kun trisomiene (slik praksis er i dag).

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer