ALLTID ET GODE? Teknologien går raskt fremover. Vi ønsker å reise spørsmålet om det alltid er et gode å vite alt om barnet sitt på et tidlig tidspunkt, skriver innsenderne. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
ALLTID ET GODE? Teknologien går raskt fremover. Vi ønsker å reise spørsmålet om det alltid er et gode å vite alt om barnet sitt på et tidlig tidspunkt, skriver innsenderne. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

DEBATT

Debatt: NIPT og fosterdiagnostikk

Hvor skal grensen gå for hva kvinner skal ha krav på å vite?

I Dagbladets lederartikkel 18. desember skriver avisen at den ønsker at NIPT-testen bør tilbys alle gravide, uavhengig av alder. Dette er en påstand vi ønsker å imøtegå både medisinsk, men først og fremst etisk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

NIPT-testen slik den er i dag, er ment å avdekke om fosteret har såkalte trisomier – 13, 18 eller 21, også kalt Downs syndrom. Ved oppdaget trisomi vet vi i dag at abort-statistikken er skyhøy, hvilket leder oss til å spørre hvem denne testen egentlig er et gode for.

Den eneste «kuren» for oppdaget trisomi er altså tilbudet om abort, og dette understreker det faktum at målet er å avdekke så mange trisomier som mulig, med det resultatet at det fødes færre med disse tilstandene.

Et statlig tilbud om fosterdiagnostikk til alle kvinner kan fort bli oppfattet som en oppfordring til å ta testen. Kan kvinner være sikre på at staten også vil støtte dem som faktisk velger å beholde et annerledes barn når myndighetene samtidig har sterke anbefalinger om at kvinner skal velge en test som «luker» ut barn som trenger ekstra ressurser? Å tilby testen til alle gravide sender et tydelig signal til personer med trisomier og bryter med idealet om et samfunn der det er plass til alle.

I tillegg ønsker vi å reise spørsmålet om det alltid er et gode å vite alt om barnet sitt på et tidlig tidspunkt. Teknologien går raskt fremover. NIPT har den egenskapen at den på sikt kan avdekke mer genetisk informasjon om fosteret enn kun trisomiene (slik praksis er i dag).

Hvor skal grensen etterhvert gå for hva kvinnen kan påberope seg av informasjon og ha krav på å vite om barnet de bærer? Dette gjør oss bekymret med tanke på fremtiden og muligheten foreldre etterhvert kan få til å velge egenskaper ved barna sine. En slik utvikling er bekymringsverdig, derfor er det nødvendig med et strengt regulert lovverk rundt dette.

I tillegg er det et underkommunisert problem med NIPT-testen at den ved å bli et tilbud til alle gravide, ikke bare de i risikogruppene, vil gi et større antall såkalte falske positive svar på trisomi-avvik, og at kvinner derfor risikerer å abortere et «friskt» foster, altså et foster uten trisomi-avvik, med mindre hun også gjennomfører en invasiv prøve – morkake- eller fostervannsprøve.

Argumentet om at dette er en sikrere test uten risiko for spontanabort stemmer ikke fordi man for å få et sikkert svar, uansett må gjennom en invasiv prøve med en tilhørende risiko for spontanabort.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer