DEBATT

Hvor store overgrep kan man se før man protesterer?

Jeg er blitt beskyldt for å være Palestina-patriot, jo, det er riktig, men jeg er også Israel-patriot. Jeg ønsker fred og frihet for begge parter.

SNUDDE: Ola Skuterud var Israel-venn, men synes palestinerne lider mer. Nå kommer han med bok om tida som Røde kors-delegat i Midtøsten. Foto: Mohammed Abed / AFP / NTB-Scanpix
SNUDDE: Ola Skuterud var Israel-venn, men synes palestinerne lider mer. Nå kommer han med bok om tida som Røde kors-delegat i Midtøsten. Foto: Mohammed Abed / AFP / NTB-Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Som Røde kors-arbeider forventes det at man skal være nøytral. Man skal ikke anklage, man skal handle og ikke uttrykke sine meninger om hvem som har rett og hvem som har feil. Etter kort tid i Midtøsten måtte jeg innrømme at jeg var på fullstendig feilspor med hensyn til min oppfatning av konflikten. Hvis jødene virkelig er Guds utvalgte folk forventer jeg faktisk mer av dem enn av andre - særlig hva humanitet og barmhjertighet angår. Det er ikke i min interesse å drive med propaganda, men jeg vil fortelle hva jeg har opplevd - det som jeg vet er sant. Hva folk rundt meg måtte mene eller si er ikke avgjørende for meg. Det humanitære aspektet - det som er best for mennesker i nød betyr langt mer. Mine tre første år i Israel/Palestina var langt tøffere enn sju år i borgerkrigsherjede Somalia, inklusive en dramatisk kidnapping. Å se mennesker bli til de grader ydmyket og fornedret i sitt dagligliv, er vondt og svært vanskelig å akseptere.

Jeg aksepterer heller ikke den politikk og de aksjoner som gjennomføres av de ytterliggående gruppene på noen av sidene, men av et demokrati og en velutviklet nasjon som Israel forventer jeg mer enn av dem som blir undertrykket. Ubalansen mellom disse to partene er udiskutabel.Det er ingen tvil om at Israelerne opplever store traumer på grunn av konflikten. De lever stadig med redsel for å bli rammet av en selvmordsbomber eller ukontrollerte raketter. Dette er selvfølgelig uakseptabelt og fryktelig. La meg referere til hva den israelske ambassadøren i Eritrea sa til meg. «Begge sider lider, men det er ingen tvil om at palestinerne lider langt mer enn israelerne». Jeg viser igjen til ubalansen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer