FORBILDE: «Kari Jaquesson er et forbilde for mange, kanskje også denne mammaen som fortalte barnet sitt at alle som er tjukke er late», skriver artikkelforfatteren. Foto: Mette Randem
FORBILDE: «Kari Jaquesson er et forbilde for mange, kanskje også denne mammaen som fortalte barnet sitt at alle som er tjukke er late», skriver artikkelforfatteren. Foto: Mette RandemVis mer

Hvor tror du barna tar det fra?

Å bruke uttrykk som «skjuler seg bak et lass av fett», «kom deg i terapi!» er regelrett mobbing.

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen får kritikk av barneombudet for ikke å ha fått bukt med mobbing i skolen. Det kan bli et større problem enn vi aner, når vi har voksne mennesker som ikke skjønner at små ører får med seg mer enn man tror.

Hver dag går jeg tur med min border collie forbi barneskolen i mitt nabolag. Men det er ikke hver dag jeg hører det jeg hørte i dag da jeg passerte huskestativet: «Du er så feit at du får ikke lov til å huske. Du bare ødelegger den. Mamma sier at de som er tjukke, bare er late.»

Ikke bare ble jeg skremt av hva jeg hørte, men jeg har aldri sett et så trist barneansikt i hele mitt liv, da gutten som kanskje var seks år, slukkøret forlot huskestativet.

Dette bør være en krystallklar beskjed til Kari Jaquesson. Nå må hun skjerpe ordbruken sin, og måten hun står fram på. Ja, hun er et forbilde for mange, kanskje også denne mammaen som fortalte barnet sitt at alle som er tjukke er late. Nettopp derfor må hun være sitt ansvar langt mer bevisst. Selv har jeg aldri hatt problemer med vekten, men det fraskriver ikke meg et ansvar som medmenneske.

Følg oss på Twitter

Lederen av landsforeningen mot overvektige, Jørgen Foss, har denne uka ytret ønske om enda mer tydelig merking av sunne matvarer. Et fornuftig utsagn som i aller høyeste grad kommer fra en som vet hvordan det er å være svært overvektig, og som kjenner deres hverdag og tenkemåte.

Det eneste som er feil med innspillet fra Foss, er at Kari Jaquesson får spalteplass. Jeg har virkelig sett meg lei på denne dama, som faktisk lever av de som er overvektige, og tillater seg å snakke så nedlatende og respektløst til folk som sliter med en spiseforstyrrelse. Mulig de som har fem kilo ekstra trenger et spark i baken for å komme opp av sofaen, men å bruke uttrykk som «skjuler seg bak et lass av fett», «kom deg i terapi!» er regelrett mobbing.

Britt Nesteby Obrenovic.
Britt Nesteby Obrenovic. Vis mer

Som treningsekspert burde Jaquesson være en motivatør, en støttespiller - ikke en nedlatende arrogant besserwisser, som tror hun har doktorgrad i psykologi. Hun burde holde seg til det hun kan, tredemølle og rokkering.