DISKVALIFISERENDE TOOJI-VIDEO?  Mange av Melodi Grand Prix juniors seere har, naturligvis, allerede opplevd at sommerfuglene i magen slår med vingene i møte med en person av samme kjønn. Det er ikke vanskelig å forestille seg at det kan virke betryggende for dem å vite at dette er en erfaring de deler med han som stødig leder tv-programmet de og ser på.
DISKVALIFISERENDE TOOJI-VIDEO? Mange av Melodi Grand Prix juniors seere har, naturligvis, allerede opplevd at sommerfuglene i magen slår med vingene i møte med en person av samme kjønn. Det er ikke vanskelig å forestille seg at det kan virke betryggende for dem å vite at dette er en erfaring de deler med han som stødig leder tv-programmet de og ser på.Vis mer

Hvor uskyldige skal programlederne være?

Tooji kunne hatt en viktig rolle å spille i Melodi Grand Prix jr.

Kommentar

Hvor uskyldige skal programlederne for Melodi Grand Prix jr. forventes å være?

Samtidig med at artisten Tooji stod frem som homofil i går og lanserte den kontroversielle videoen til «Father», årets Pride-låt, kom det frem at videoen hadde kostet ham jobben som programleder for Melodi Grand Prix junior, en jobb han har hatt i tre år. Videoen viser blant annet en erotisk scene mellom to menn ved alteret i en kirke.

Avgjørelsen virker noe overfølsom. Melodi Grand Prix junior, som presenterer artister ned i åtteårsalderen og har seere som er yngre enn som så, skal så klart være en aseksuell sone. Men programlederne er voksne, profesjonelle mennesker som har en karriere og en rolle i offentligheten også de av årets dager da det ikke er Melodi Grand Prix junior, og det synes mye å forlange at de også da skal holde seg barnlig aseksuelle og unnlate å ta i tidens store samtaletemaer, særlig når det er åpenbart at de har en funksjon å fylle der som ikke alle kan ta.

Hadde det vært snakk om å hyre en ny programleder, ville det være lettere å forstå at man ville nølt med å ansette en mann eller kvinne som først og fremst var assosiert med omstridte og eksplisitte musikkvideoer.

Men her er det snakk om en mann som allerede har fylt jobben på en måte alle er fornøyd med, og som er en etablert skikkelse for de små og ikke fullt så små i nettopp denne programlederrollen. Det er snakk om en artist som jobber profesjonelt med barn når han ikke står på scenen, og har lang erfaring med å snakke med dem, få dem til å åpne seg og passe på at de føler seg vel.

Da blir spørsmålet om dette innlegget i homofilidebatten skal være nok til å diskvalifisere ham, om det veier så tungt at det andre Tooji har gjort, blir uviktig. Det er et litt annet spørsmål, og vanskeligere å svare ja på.

I ordskiftet internt i NRK burde det også telle at sexen i Toojis video er lastet med et tungt innhold, og har en viktig funksjon utover å pirre og selge. For alle homofile som opplever å få religiøse dogmer og normer brukt mot seg, viser Tooji at han er en av dem. Han viser at han mener at motstanden de møter, er urimelig. Ikke minst minoritetsungdom i denne situasjonen trenger alle venner de kan få. Toojis video er splittende, men det viktigste i denne sammenhengen er hvem den støtter, homofil ungdom, snarere enn hvem dem kritiserer, det vil si religiøse talspersoner som vil legge føringer for de troendes sexliv og kjærlighetsliv.

Blant publikum for Melodi Grand Prix junior er det flest av de første. For forelskelse er et gigantisk tema i sangene og i livene til de unge artistene i Melodi Grand Prix junior, og for kjernepublikummet deres. Noen av dem har, naturligvis, allerede opplevd at sommerfuglene i magen slår med vingene i møte med en person av samme kjønn. Det er ikke vanskelig å forestille seg at det kan virke betryggende for dem å vite at dette er en erfaring de deler med han som stødig leder tv-programmet de og alle deres jevnaldrende ser på. Det er synd om denne opplevelsen skal tas fra dem.

Det er aldri risikofritt å provosere, slik Tooji gjør. En av konsekvensene kan være at fronter som var i ferd med å mykne, hardner til igjen, og at selv de som er enige i sak og budskap, tar avstand på grunn av det sterke virkemiddelet. Kontroversielle utspill kan virke mot sin hensikt.

Samtidig er det forskjell på provokasjoner som er skapt kun for å provosere, og provokasjoner som fører til at ordskiftet endrer seg og at følelser og holdninger utkrystalliseres. Diskusjonen rundt «Father»-videoen tvinger de som reagerer, til å redegjøre for akkurat hvorfor de gjør det: Akkurat hvor grensene går, og hvorfor de mener de må gjøre det. Dermed åpnes det kanskje for en litt ærligere debatt om det religiøse og det seksuelle, og der de som insisterer på at det å være religiøs skal kunne kombineres med å leve ut en seksualitet som er en annen enn flertallets, får nok et kort på hånden.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.