Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Hvor var DN da muren falt?

PRESSENS FARLIGE UTVALG

MUREN FALT: Natt til 10. november 1989 falt Berlin-muren. Mye har blitt skrevet om at Dagbladet dagen etter slo opp "LA BARNA BANNE". Ikke fullt så mye har blitt skrevet om at Dagens Næringsliv, som liker å minne oss på dette, ventet 11 dager (se nedenfor) før de slo opp murens fall. Foto: Scanpix
MUREN FALT: Natt til 10. november 1989 falt Berlin-muren. Mye har blitt skrevet om at Dagbladet dagen etter slo opp "LA BARNA BANNE". Ikke fullt så mye har blitt skrevet om at Dagens Næringsliv, som liker å minne oss på dette, ventet 11 dager (se nedenfor) før de slo opp murens fall. Foto: Scanpix Vis mer

Nyhetsbildet den siste uka har vært preget av at Frp og Siv Jensen sliter med å fortelle om hvordan de håndterer anklager om sexovergrep i partiorganisasjonen, mens Norge involverer seg i militæroperasjoner mot et muslimsk land. PFU undres om vi er på vei tilbake i tid. Dette er som for ti år siden.

La oss like godt gå enda lengre tilbake i tid. Mer nøyaktig til klokka 18.57 den 9. november 1989 da den forhatte Berlin-muren falt. Jernteppet i Europa var brutt, og verden gråt av glede. Dagen etter slo denne avis opp en litt mindre historisk nyhet: "LA BARNA BANNE", et utspill fra barnepsykolog Magne Raundalen. Denne pinlige blemma har vi sonet for i over 21 år. Vi har blitt mobbet og ledd av, mens vi har bøyd våre hoder i skam, og mumlet at murens fall tross alt kom med i andreutgaven, og at det hele skjedde ganske seint om kvelden.

PFU mener at Dagbladet har sonet ferdig, men enkelte av våre kolleger, spesielt noen forsøksvis morsomme anonyme skribenter i Dagens Næringsliv, finner fortsatt stor glede i å trekke fram forsiden. Så hvordan dekket den prisbelønte rosa avisa under Kåre Valebrokks kommando murens fall selv? Vel, de slo den ikke opp de heller. 10. november, dagen etter murens fall vinklet DN på "BAKVEIEN INN I EMS" og et andreoppslag om "JUBEL I MANDAL". PFU skal se stort på det.

Men hva med dagen etterpå, 11. november? Hele verden hadde øynene vendt mot Berlin, og DNs sylskarpe redaksjon hadde hatt halvannet døgn på seg. Den dagen slår avisa opp "DE BRUKER MILLIARDER PÅ Å GJØRE DEG FET". Ute i høyremargen var en liten henvisning om at murens fall neppe ville føre til tysk gjenforening. Først 20. november mener DN at murens fall er et førstesideoppslag verdig. På 11 dager må vel de prisbelønte gullpennene ha skapt magi? Vel. "HYDRO INNGÅR AVTALER I DDR", skriver DN. PFU håper vi dermed er ferdige med denne saken nå? Er det greit at barna banner litt? Bare littegrann?

Sp kan feste. Da live-bandet på partiets landsmøte takket for seg etter utallige gammeldanser og folkeviser, var det ingen som ville gi seg. I stedet var det visst tid for allsang. Syngende til «Turistens klagan» danset ungdommen og Sp-kronprinsen Ola Borten Moe uten musikk i en halvtime. Da fellesfesten var over, var det duket for opptil flere nachspiel. Et av dem hos partilederen selv, noe Liv Signe Navarsete overhodet ikke hadde behov for å legge skjul på. Etter at moroa hadde vart til morgenkvisten, kunne Navarsete plukke fram noen gjenglemte gjenstander da hun sto på landsmøtets talerstol. I tillegg til en genser og et navneskilt, kunne Sp-lederen hente fram et par sko til en lykkelig, men barføtt, kvinnelig festdeltaker.

Dagbladet avdekket flørting i forbindelse med landsmøtet. Riktignok av det politiske slaget, men likevel var flørtingen mellom Ola Borten Moe og påtroppende KrF-leder Knut Arild Hareide heftig. De to har hatt nabokontor på Stortinget og har hatt jevnlige fortrolige samtaler. Aps Martin Kolberg, som hittil har vært den fremste av de rødgrønne til å flørte åpenlyst med de gule KrFerne. PFU følger spent med på hvordan han takler konkurransen fra en ny generasjon unge menn.

Pressens Farlige Utvalg er en ukentlig spalte i Dagbladet. Av og til er den også på nett.

DAGEN ETTER MURENS FALL: DN 10. november 1989.
TO DAGER ETTER MURENS FALL: DN 11. november 1989.
FIRE DAGER ETTER MURENS FALL: DN 13. november 1989.
FEM DAGER ETTER MURENS FALL: DN 14. november 1989.
SEKS DAGER ETTER MURENS FALL: DN 15. november 1989.
SJU DAGER ETTER MURENS FALL: DN 16. november 1989.
ÅTTE DAGER ETTER MURENS FALL: DN 17. november 1989.
NI DAGER ETTER MURENS FALL: DN 18. november 1989.
DER JA: 11 dager etter murens fall kommer DNs første oppslag om saken.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling