DEBATT

Stammekrigerens helgekommentar:

Hvor var du da Eivind Trædal satte de norske alt-righterne på plass?

Vi trenger ikke å samles i sentrum, og strengt tatt er det nokså få av oss som gjør det. Det er ikke meningen i et demokrati, og heller ikke behovet.

FÅR SKYVE GRENSER: Det er riktig ikke å godta at Helge Lurås (bildet) med sin etnonasjonalisme og Rustad med sin borgerkrigsmentalitet skal skyve på stadig flere grenser i retning av frykt, hat og åpen konflikt, uten at det skal ha noe å si for hvordan de møtes i studio, skriver artikkelforfatteren. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
FÅR SKYVE GRENSER: Det er riktig ikke å godta at Helge Lurås (bildet) med sin etnonasjonalisme og Rustad med sin borgerkrigsmentalitet skal skyve på stadig flere grenser i retning av frykt, hat og åpen konflikt, uten at det skal ha noe å si for hvordan de møtes i studio, skriver artikkelforfatteren. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Jeg vet i alle fall hvor Kjetil Rolness var. Han var på vei til tastaturet for å moralisere over at noen til sist gjorde noe mer i kampen mot hatsprederne enn å skrive syrlige helgekommentarer med relativiserende spark i alle retninger.

Det er en legitim diskusjon hvordan man skal møte høyreradikale agitatorer. Lunkne skuldertrekk som om dette bare er debattanter på linje med alle andre, eller som om spørsmålet om hvorvidt vi befinner oss i en borgerkrig bare er enda en akademisk diskusjon, er imidlertid neppe et adekvat tilsvar.

Selv valgte kulturkrigeren Rolness å gi sivilisasjonskrigeren Hege Storhaug legitimitet på det tidspunktet hvor hun hadde begynt å tippe i autoritær retning. Å bli sint i møte med dem som jobber daglig for å utbre fiendebilder, kan være på sin plass. Å flørte med dem – ikke.

I uka som har gått siden Dagsnytt Atten-debatten har jeg flere ganger stått sammen med to personer med et generelt liberalt sinnelag, ulike par hver gang, og hvor akkurat det samme har gjentatt seg: Den ene har uttrykt glede, takknemlighet og rett og slett lettelse over at Trædal ikke godtok at man er forpliktet til å opprettholde debattsalongenes smil og vennlighet straks høyreradikalere ikler seg dress. Den andre har uttrykt bekymring for at man på denne måten vil støte fra seg mennesker, og tape den større debatten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer