EN BLID GUY: Buddy Guy smiler bredt i Idrettshallen under Notodden Blues festival i 1999, men det var før han lånte bort polkagitaren sin til Knut Reiersrud. Lørdag er han tilbake i byen, og det er Reiersrud også! Foto: Bjørn-Owe Holmberg / Dagbladet
EN BLID GUY: Buddy Guy smiler bredt i Idrettshallen under Notodden Blues festival i 1999, men det var før han lånte bort polkagitaren sin til Knut Reiersrud. Lørdag er han tilbake i byen, og det er Reiersrud også! Foto: Bjørn-Owe Holmberg / Dagbladet Vis mer

KOMMENTARER

Notodden Blues Festival

Hvor var du da Knut Reiersrud spilte krøllene av selveste Buddy Guy?

Notodden Blues Festival starter i ettermiddag. Her er noen gode og litt rare festivalminner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Vi er vanedyr. Vi gjør valg, for eksempel hvilken festival vi skal gå på – og så er vi gjerne trofaste mot den. For enkelte er det bare eget bryllup som kan stå i veien for den årlige «gutteturen» til Notodden i månedsskiftet juli/august – eller man legger rett og slett bryllupet til festivalen, fordi det var der de to møttes. Det har skjedd. Bryllupsnatta ble tilbrakt i campingvogna.

Notodden Blues Festival feirer sin 30. festival denne helga, med start i kveld. Undertegnede har vært med på reisen de siste 22 åra. Det har vært atskillig flere oppturer enn nedturer.

Pussig nok er det ofte de store artistene som ikke innfrir, kanskje fordi vi forventer noe mer. Wilson Pickett, Bo Diddley, Koko Taylor, Johnny Winter og Dr. John har alle gjort skuffende konserter på sine eldre dager, mens Buddy Guy (fylte 81 år søndag) har vært best når han har skjønt at det norske bluespublikummet vil ha blues og ikke sirkus. La oss håpe musikeren Buddy vinner over showmannen når verdens største levende bluesstjerne kaster glans over jubileumsfestivalen i år.

Da han gjestet festivalen for første gang, i 1999, var Chicago-musikeren så opptatt av å vandre ute blant publikum og spille som Clapton, Stevie Ray, Hendrix og alle de andre han hadde inspirert at en publikummer til slutt ropte «play some Buddy Guy!».

SPILTE MED BUDDY: Knut Reiersrud har spilt mange ganger på Notodden Blues Festival, og er tilbake i år. Konserten i 1999 husker han spesielt godt, mens dette bildet er fra 2004. Foto: Bjørn-Owe Holmberg / Dagbladet
SPILTE MED BUDDY: Knut Reiersrud har spilt mange ganger på Notodden Blues Festival, og er tilbake i år. Konserten i 1999 husker han spesielt godt, mens dette bildet er fra 2004. Foto: Bjørn-Owe Holmberg / Dagbladet Vis mer

Det var en norsk gitarist som måtte redde konserten. Knut Reiersrud har møtt sitt idol flere ganger, siden han var 17, og Buddy har for vane å hente ham opp på scenen om han får øye på ham i salen. Konserten endret helt karakter, og Reiersrud spilte så gnistrende at Buddy uttalte: «Stop it, you’re hurting me!». Det sies at han ikke ville hilse på ham på hotellet dagen etter.

Det hører med til historien at Buddy er grunnen til at Reiersrud begynte å spille bluesgitar. Synet av Buddy på tv som 12-åring var skjellsettende - og blueskjempen har gjentatt gesten med å hente opp Knut på scenen etter Notodden-seansen.

Reiersrud er for øvrig sjøl på Notodden lørdag kveld, så det er bare å håpe at Buddy får øye på ham i salen. Vi tar gjerne en reprise.

NOTODDEN-VENN: Kim Wilson har gjestet Notodden mange ganger, både med Fabulous Thunderbirds og andre prosjekter. Konserten i Sliperihallen i 1995 var den varmeste og svetteste. Bildet er fra 2004. Foto: Bjørn-Owe Holmberg / Dagbladet
NOTODDEN-VENN: Kim Wilson har gjestet Notodden mange ganger, både med Fabulous Thunderbirds og andre prosjekter. Konserten i Sliperihallen i 1995 var den varmeste og svetteste. Bildet er fra 2004. Foto: Bjørn-Owe Holmberg / Dagbladet Vis mer

Et annet sirkus sto The Fabulous Thunderbirds for i det som føltes som 40 varmegrader i Sliperihallen i 1995. «Alle» svettet på seg sleik i håret. Ferskingen i bandet, Kid Ramos, var så spillekåt at han sto igjen med to strenger. Kim Wilson & Co. ble belønnet med den første Dagblad-sekseren fra festivalen.

Den fortjente også Kåre Virud og bandet hans etter seansen i Notodden teater i 2000. Kanskje har de aldri vært bedre enn der og da, og konserten ble seinere gitt ut på plate.

SUKSESS: B.B. King har vært i Norge mange ganger, men bare én gang på Notodden. Det var i 1997, og det er et høydepunkt i festivalhistorien. Foto: Bjørn-Owe Holmberg / Dagbladet
SUKSESS: B.B. King har vært i Norge mange ganger, men bare én gang på Notodden. Det var i 1997, og det er et høydepunkt i festivalhistorien. Foto: Bjørn-Owe Holmberg / Dagbladet Vis mer

Teaterscenen er ikke blitt brukt på mange år, men det er der jeg har hatt mange av mine beste musikkopplevelser: James Cotton, Mighty Sam McClain, Lonnie Pitchford. Sistnevnte spurte pent om jeg kunne gå på polet for ham da jeg intervjuet ham på hotellrommet tidligere på dagen, men jeg måtte fortelle ham at det dessverre var stengt. Han var i Norge nå.

Men jeg fikk en fin liten privat konsert med Pitchford og hans diddley bow (enstrengs gitar) og en annen munnspillende gjest. Tre år seinere døde Pitchford av aids, bare 43 år gammel.

B.B. Kings eneste besøk på Notodden, i 1997, er et høydepunkt, og det var selvfølgelig artig at gitarguden Peter Green valgte å vise seg på en scene for første gang på en årrekke nettopp på Notodden i 1996. Men det som huskes aller best er likevel konserten med Luther Allison i teatret samme år. Kraftgitaristen spilte ildfull, rocka blues, han vandret opp og ned midtgangen, sang uten mikrofon og framsto som en entertainer av rang. Det var show, men med substans. Nøyaktig ett år seinere døde han av kreft, fem dager før han ville fylt 58 år. Sånne konsertopplevelser kan ikke gjenskapes på plate, men lagres i et eget, lite hjørne i festivalhjertet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer