Hvor viktig er du?

Torbjørn Røe Isaksen har en for viktig jobb til å ta pappaperm. Hvor uunnværlig er du?

TAR PAPPAPERM:  Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen blir i juni far for første gang. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
TAR PAPPAPERM: Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen blir i juni far for første gang. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer
Kommentar

Alt er til sjuende og sist et praktisk spørsmål. En god strategi for å ødelegge generelle ordninger og prinsipielle rettigheter er derfor å bryte dem ned til enkeltsaker. Slik Kristin Clemet nå forsøker å gjøre det med kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksens ønske om å ta ut full pappaperm når han blir far i juni. Hun er kritisk til at statsråder benytter seg av ordningen, fordi de ikke kan erstattes. Vanskelige å erstatte, er vel en mer korrekt beskrivelse. Og selv om det er et gyldig poeng, er den argumentasjonen hva man på godt norsk vil kunne kalle en slippery slope. For hvor viktig føler du deg? Er det kanskje noe galt når arbeidsgiver ikke ber deg droppe pappapermen?

Arbeidsmengden kan selvsagt være større i høyere stillinger, men vi er alle travle. En svart regjeringsbil som alltid står og venter er vel et tydelig tegn på at tiden er knapp, men å føle seg viktig nok, og bli ansett som viktig nok til å være uunnværlig på jobben - er, og har alltid vært, en høyst subjektiv vurdering. Det er ukjent hvem som har copyright på uttrykket, men jeg har det fra Einar Førde: «Kirkegården er full av uerstattelege folk».

Å gjøre pappapermen til en arena for å skille de viktige og uviktige i arbeidslivet, er usympatisk.Det kan selvsagt være flere grunner til å ta pappaperm. Selv om jeg tror godt om Torbjørn Røe Isaksen, tviler jeg på at han tar ut pappaperm som en solidarisk handling overfor andre menn. Kanskje han bare har lyst til å benytte muligheten til å bli litt bedre kjent med barnet sitt? Eller kanskje kona hans kunne tenke seg å komme seg tilbake i jobb før det er gått nesten et helt år. Hva vet jeg.

Det ironiske med dette utspillet til Clemet, er at hun gjør seg selv til legemliggjøringen av de samme mørke kreftene hun mente ikke ville bli et problem ved å fjerne fedrekvoten: arbeidsgivere som presser sine mannlige ansatte til ikke å ta ut permisjon. Nå har ikke regjeringen varslet at de vil fjerne kvoten, men de vil redusere den fra 14 til 10 uker. I tillegg har de signalisert en langt mindre restriktiv håndheving av unntaksbestemmelsene - de som gjør at fedre kan søke om å overføre sin del av permisjonstida til mor. Regjeringen vil gjøre den «tillitsbasert», altså at foreldrene selv fordeler uker, og melder inn til NAV etterpå.Denne justeringen av ordningen kan i praksis være en rein uthuling av ordningen, og gjøre pappapermen til noe hver enkelt far - og familie - egentlig må kjempe for å beholde.Hva så med damene? Det er ikke så vanlig at kvinnelige statsråder går ut i mammaperm, men hvis noen av dagens skulle være så uheldig at de havner i «uløkka» - kan vi vel regne med at de også får en leksjon av Clemet.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.