FIKK ALDRI PRIS: Barndomsheltene Anne-Cath Vestly og Tove Jansson fikk aldri noen litteraturpris fra Nordisk Råd. Men i 2013 vil barnebokforfatterne for første gang få sin egen pris fra Rådet. Foto: Henrik Laurvik / NTB SCANPIX // Reino Loppinen / AP / NTB SCANPIX
FIKK ALDRI PRIS: Barndomsheltene Anne-Cath Vestly og Tove Jansson fikk aldri noen litteraturpris fra Nordisk Råd. Men i 2013 vil barnebokforfatterne for første gang få sin egen pris fra Rådet. Foto: Henrik Laurvik / NTB SCANPIX // Reino Loppinen / AP / NTB SCANPIXVis mer

Hvor viktige er disse barndomsheltene for deg?

Det spørsmålet har også Nordisk råd stilt seg.

(Dagbladet:) I dag ble det kjent at Nordisk råd oppretter en egen litteraturpris for barne- og ungdomslitteratur.

Den vil gis ut for første gang allerede i 2013, og kommer sammen med et større løft for barne- og ungdomslitteraturen fra det nordiske ministerrådet.

Prisen og løftet ble vedtatt på den nordiske kulturministerkonferansen i Helsinki i går, og initiativet kommer fra norsk hold.

Den opprinnelige ideen ble unnfanget av Valgjerd Svarstad Haugland allerede for ti år siden, før Anniken Huitfeldt tok saken opp igjen og Tajik nå har satt inn det siste støtet.

Deltok i hovedkonkurransen Til nå har barne- og ungdomsbøker stilt på lik linje med andre bøker i konkurransen om å vinne Nordisk råds litteraturpris.

Men på tross av at barneboklegendene Astrid Lindgren, Tove Jansson og vår egen Anne-Cath Vestly har gitt ut bøker i de 50 årene den gjeve prisen har blitt gitt ut, er det ingen barnebok som har vunnet.

Dermed oppstod en opphetet debatt i denne avisen fjor, da flere - inkludert kulturminister Huitfeldt - spurte seg hvorfor.

- Dette betyr mye både for synligheten og statusen til barnelitteraturen, sier Tajiks statssekretær i Kulturdepartementet, Kjersti Stenseng.

Vil løfte statusen - Når kulturministerne i hele Norden nå er blitt enige, er det fordi man ønsker å løfte statusen opp til samme nivå som voksenlitteraturens.

Totalt er satsningen ministerne vedtok i går på 2,3 millioner kroner. Det inkluderer en prissum på 350 000 (samme som litteraturprisen), økt støtte til nordiske oversettelser, etablering av bransjenettverk og en forfatterskole for unge.

Penner i tiden Stenseng vil imidlertid ikke svare på hvem hun mener tidligere tiders prisjuryer har forsømt da de aldri ga prisen til en barnebokforfatter.

- Vi har en tendens til å dra frem de barnebokforfatterne vi allerede har et forhold til, som Tove Jansson og Astrid Lindgren. Men hva var det de gjorde så godt? De var flinke til å skrive for barn om store og aktuelle temaer i tiden —  tap, død, skilsmisse, kvinner i mannsdominerte yrker, og så videre.

Den arven mener hun samtidige barnebokforfattere ivaretar vel så godt.

- Både Maria Parr og Ulf Stærk fra Sverige er eksempler på nålevende forfattere som klarer å ta opp aktuelle temaer på en god måte. Men jeg kommer på ingen måte med vinnerforslag nå!