Hvordan ble denne mannen verdens mest berømte forbryter?

Grundig biografi om Al Capone.

GANGSTERKONGEN: 
At livet til Al Capones — her på fisketur — var glamorøst, er en myte. Det konstaterer historikeren Henrik Höjer etter å ha gransket gangsterkongen grundig med god hjelp av scannede avisårganger i Chicago Tribune. Foto: FRA BOKA
GANGSTERKONGEN: At livet til Al Capones — her på fisketur — var glamorøst, er en myte. Det konstaterer historikeren Henrik Höjer etter å ha gransket gangsterkongen grundig med god hjelp av scannede avisårganger i Chicago Tribune. Foto: FRA BOKA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| ANMELDELSE: I 1930 ble Al Capone erklært som samfunnsfiende nummer 1 i USA. Året etter ble han dømt til 11 års fengsel for skattesvik. Han sonet 8 år, og døde av syfilis 48 år gammel i 1947.

Hvordan ble denne mannen verdens mest berømte forbryter? Hva gjorde denne småfete, svartsmuskede annengenerasjons innvandreren fra Italia til en celebritet, en kjendis på størrelse med Jackson eller Spears?

Den svenske historikeren Henrik Höjer karakteriserer Capone som gløgg, sjarmerende og sosialt omgjengelig, han likte for eksempel godt å snakke med journalister:

«Jo mer jeg skrev om ham, desto mer likte han det,» minnes Chicago-reporteren James Doherty. Og ikke minst: Capone var en mann med organisasjonstalent, det var alle enige om.

Mann av sin tid Men han var også en mann av sin tid, framhever biografen Henrik Höjer. Da USA innførte alkoholforbudet i 1920, åpnet mulighetene seg og skapte et klima der typer som Capone kunne vokse og utfolde seg - for som Capone sa: Alle er kjeltringer.

Han hadde rett i det, til en viss grad: Millioner av vanlige amerikanere brøt forbudet hver eneste dag ved å kjøpe ulovlig øl eller hjemmebrent sprit i hemmelige kneiper kontrollert av gangsterkonger.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer