Hvordan blir egentlig «Bourne»-filmene uten Matt Damon?

Se selv i traileren for «The Bourne Legacy».

(Dagbladet): For mange står «Bourne»-trilogien fjellstøtt som et absolutt høydepunkt i actionfilmsjangeren.

I rollen som den hukommelsesløse superagenten Jason Bourne gjorde Matt Damon seg for alvor bemerket som actionhelt, en rolle mange på forhånd stilte seg tvilende til om han ville håndtere godt nok.

Ulikt andre Hollywood-storfilmer i samme sjanger, var det spesielt filmenes lavmælte intensitet og unike kameraføring som gjorde at de skilte seg ut.

Til høsten får vi på nytt et filmgjensyn med «Bourne»-universet skapt av Robert Ludlum - men denne gangen er det uten Matt Damon.

Ny agent Selv om filmen heter «The Bourne Legacy», er det nemlig ikke Jason Bourne vi følger. I hovedrollen finner vi i stedet Jeremy Renner, kjent fra filmer som «Mission Impossible: Ghost Protocol», «The Hurt Locker» og «The Town».

Han spiller Aaron Cross, som i likhet med Jason Bourne har gjennomgått den noe kontroversielle opptreningen hos CIAs topphemmelige avgrening Threadstone (etterhvert Blackbriar).

Ut fra den første traileren å dømme (du kan se den øverst i saken) har det medført at Cross innehar de samme ekstreme egenskapene som Bourne, med en vesentlig forskjell: Han har ikke opplevd bivirkningene, som først og fremst gir seg utslag i et massivt hukommelsestap.

Filmen utspiller seg etter hendelsene i «The Bourne Ultimatum», og i likhet med Bourne er åpenbart heller ikke Cross helt fornøyd med tingenes tilstand.

Gamle og nye fjes Scenene fra traileren viser at vi (heldigvis) får et gjensyn med flere av skuespillerne fra de forrige «Bourne»-filmene; Joan Allen som Pam Landy og Albert Finney som Dr. Albert Hirsch.

Også Edward Norton får en fremtredende rolle i filmen, og ifølge IMDB vil Rachel Weisz dukke opp i en ledende rolle.

Selv om det åpenbart er nok av actionscener i filmen, skal vi tro traileren, er det forhåpentligvis ikke de helt store avvikene fra formelen som ble etablert i de tre første «Bourne»-filmene.

Regissør er Tony Gilroy, som også skrev manus på de forrige filmene. Gilroy sto også bak «Michael Clayton» og den amerikanske versjonen av «State of Play», så han vet åpenbart hva han holder på med.

«The Bourne Legacy» har planlagt norsk kinopremiere 10. august i år.

Hvordan blir egentlig «Bourne»-filmene uten Matt Damon?