Ny filmatisering av klassikeren «Fahrenheit 451»:

Hvordan brenne bøker i teknologiens tid?

–Vi har valgt å ha et sensurert internett, vi har sagt ja til det selv, ved å la algoritmene avgjøre alt for oss, sier regissøren

NYINNSPILLING AV KLASSIKER: I Ray Bradburys science fiction-klassiker «Fahrenheit 451» er det brannmennenes jobb å brenne bøker. I den nye filmatiseringen brenner de også harddisker og minnepinner. Video: HBO Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

CANNES (Dagbladet): Mennesker med stive blikk, hypnotisert av det flakkende innholdet på skjermene foran dem. Feilinformasjon som får feste fordi det er for krevende å trenge gjennom lagene med bedrag. Dette er utgangspunktet for et uvisst antall samfunnssarkastiske thinkpieces fra de senere år, men det er også verden slik den fremstår i «Fahrenheit 451», Ray Bradburys dystopiske science fiction-roman fra 1953. Romanen foregår i en nær fremtid der brannmenn ikke lenger slukker branner, men starter dem: De brenner bøker på oppdrag fra myndighetene for å hindre splid og selvstendig tenkning i den bedøvede befolkningen.

Franske François Truffaut filmatiserte boken allerede i 1966, og skapte en klassiker. Men den iransk-amerikanske filmskaperen Ramin Bahrani så rundt seg og syntes Bradburys roman ble mer og mer relevant, og mente det var på tide med en ny versjon. I forrige uke hadde Bahranis «Fahrenheit 451», med Michael B. Jordan og Michael Shannon i hovedrollene, premiere under filmfestivalen i Cannes. Denne helgen ble den lagt ut for strømming på HBO.

–Bradbury forutså «fake news» og alternativ historie, sier Bahrani når Dagbladet møter ham i Cannes.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer