KOMMENTARER

Hvordan dette skal skape ro, er en gåte

NAV-ofrene skal få sakene sine gjennomgått på nytt i en saus av nye og gamle regler. Oppryddingen kan skape mer rot.

OPPRYDDING: Statsminister Erna Solberg, arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) og Trond Helleland (H) i Stortinget før redegjørelsen for trygdeskandalen som har sendt uskyldige i fengsel.
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
OPPRYDDING: Statsminister Erna Solberg, arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) og Trond Helleland (H) i Stortinget før redegjørelsen for trygdeskandalen som har sendt uskyldige i fengsel. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

NAV-saken er allerede omtalt som en rettssikkerhetsskandale. Det er ikke gitt at oppryddingen blir noe mindre vanskelig.

Under gårsdagens redegjørelse i Stortinget kom arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie med en tydelig unnskyldning, og et løfte om at hver stein skal snus.

Innbakt i unnskyldningen la hun likevel inn et element som ikke har vært så mye omtalt før: Ja, reglene som staten nå endelig har forstått åpner for å ta med NAV-ytelsene til andre EØS-land.

Men, det er fortsatt adgang til å stille aktivitetskrav.

NAV-SKANDALEN: Politisk redaktør i Dagbladet, Geir Ramnefjell, mener deler av beklagelsen til Anniken Hauglie (H) er problematisk. Video: Emilie Rydning Vis mer

Dette poenget kom hun tilbake til flere ganger i redegjørelsen. Det får stor betydning for hvordan staten har planer om å rydde opp etter seg i NAV-skandalen.

Det er nemlig ikke gitt at de som nå har vært tenkt på som ofre i denne saken, vil ende opp med å få sakene sine omgjort. Det kan gjøre ryddejobben til en svært rotete affære.

Anniken Hauglie varslet i går at NAV har satt ned en «innsatsgruppe» som skal se på alle saker tilbake til 2012, for å finne de som har vært rammet av EØS-fortolkningen.

Denne innsatsgruppa skal ikke bare forholde seg til om NAV-brukerne har blitt feilaktig dømt til straff eller fått krav om tilbakebetaling fordi de har oppholdt seg i utlandet. Dersom de ikke har overholdt andre forpliktelser, som kontakt med helsevesen eller annen aktivitetsplikt, vil innsatsgruppen sannsynligvis konkludere med at sakene ikke skal omgjøres.

Altså: Ingen oppreisning.

Eller, kanskje de skal få en litt mildere straff, siden de tross alt ikke kan klandres for å ha oppholdt seg utenlands? Hvordan innsatsgruppen skal forholde seg til at reglene tross alt har endret seg siden sist gang NAV gjorde en vurdering, er uklart. Det er her vi beveger oss inn et vanskelig, for ikke å si umulig rettsområde.

Samtidig som Anniken Hauglie varsler at sakene tilbake til 2012 skal gjennomgås på nytt med grunnlag i dagens krav til aktivitetsplikt, sier hun nemlig at reglene framover kanskje må endres.

Dette skjer for å tilpasse seg den nye virkeligheten. Når EØS-reglene fører til at flere sannsynligvis vil ta med seg ytelsene utenlands, sier Hauglie at folketrygdloven kanskje må endres eller reglene justeres på annen måte.

Den merkelige konklusjonen blir dermed: EØS-reglene betyr at vi kanskje må endre måten vi sikrer oppfølgning av NAV-brukerne som reiser utenlands.

De som har blitt rammet av dette til nå, skal likevel vurderes ut fra de reglene for aktivitetsplikt som ikke er justert.

De får dermed sin skjebne avgjort i et rettslig limbo, i en slags bastard av NAV-regler som er litt nye og litt gamle.

Hvordan dette skal bli ryddig, og hvordan det skal det bli rettferdig, er vanskelig å forstå. Hvordan det skal være med på å skape ro rundt NAV-saken og bygge opp troverdigheten til trygdesystemet, er nærmest en gåte.

Det eneste som er klart, er at mange av de som har fulgt for dårlig med til nå; advokatene, domstolene, politikerne og pressen, må følge nøye med denne gangen -slik at NAV-ofrene får en rettferdig behandling. Staten kommer ikke til å gi ved dørene.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer