DEBATT

Hvordan er det mulig å være så patetisk og historieløs?

Jeg håper du har integritet nok til at du kryper deg tilbake og vasker stenene.

VANDALISERT: I Brugata i Oslo ligger disse steinene som minne om en deportert familie. Dette bildet er tatt i går. Foto: Jens Brun Pedersen
VANDALISERT: I Brugata i Oslo ligger disse steinene som minne om en deportert familie. Dette bildet er tatt i går. Foto: Jens Brun Pedersen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Stolpersteine. Snublesteiner. Minnesmerker. Du har kanskje sett, men ikke registrert dem. Du har kanskje snublet over dem, skumlest noen av navnene med hodet på skakke, og hastet videre. Du har kanskje gått ved siden av meg og blitt stoppet, litt sånn brått, av at jeg rykker deg i armen og sier "ey, har du sett disse før? Vet du hva de er?" Du har kanskje sagt nei, og interessert og forundret hørt meg fortelle. Du har lyttet, og i tiden etter har du kanskje sendt meg en snap for hver ny sten du ser i Oslos gater. Du skal vite at jeg blir kjempeglad når du gjør det!

Stolpesteine er et kunstprosjekt som den tyske kunstneren Gunter Demnig står bak. Prosjektet hedrer jøder som ble ofre for nazismen under andre verdenskrig. Demnig lager steinene i messing, og steinene fylles med navn, fødselsår, når personen ble deportert og dødsdato. Stenene plasseres utenfor ofrenes bosted før deportasjon.

Den første stenen ble lagt ned i Køln i 1994, det er pr. dags dato lagt ned over 50 000 i hele 20 land i Europa. I Norge er det fram til september 2015 lagt 346 steiner fra Tromsø i nord til Skien og Larvik i sør.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer