<strong><b>VANDALISERT:</strong></b> I Brugata i Oslo ligger disse steinene som minne om en deportert familie. Dette bildet er tatt i går. Foto: Jens Brun Pedersen
VANDALISERT: I Brugata i Oslo ligger disse steinene som minne om en deportert familie. Dette bildet er tatt i går. Foto: Jens Brun Pedersen Vis mer

DEBATT

Hvordan er det mulig å være så patetisk og historieløs?

Jeg håper du har integritet nok til at du kryper deg tilbake og vasker stenene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Stolpersteine. Snublesteiner. Minnesmerker. Du har kanskje sett, men ikke registrert dem. Du har kanskje snublet over dem, skumlest noen av navnene med hodet på skakke, og hastet videre. Du har kanskje gått ved siden av meg og blitt stoppet, litt sånn brått, av at jeg rykker deg i armen og sier "ey, har du sett disse før? Vet du hva de er?" Du har kanskje sagt nei, og interessert og forundret hørt meg fortelle. Du har lyttet, og i tiden etter har du kanskje sendt meg en snap for hver ny sten du ser i Oslos gater. Du skal vite at jeg blir kjempeglad når du gjør det!

Stolpesteine er et kunstprosjekt som den tyske kunstneren Gunter Demnig står bak. Prosjektet hedrer jøder som ble ofre for nazismen under andre verdenskrig. Demnig lager steinene i messing, og steinene fylles med navn, fødselsår, når personen ble deportert og dødsdato. Stenene plasseres utenfor ofrenes bosted før deportasjon.

Den første stenen ble lagt ned i Køln i 1994, det er pr. dags dato lagt ned over 50 000 i hele 20 land i Europa. I Norge er det fram til september 2015 lagt 346 steiner fra Tromsø i nord til Skien og Larvik i sør.

Navnene på disse stenene representerer mennesker som har levd, og som led en grusom skjebne. En skjebne de fleste av oss bare har lest om, og som vi aldri må glemme. En skjebne mer enn 6 millioner jøder led. Hvorfor? Fordi de var jøder. Hverken mer eller mindre. De var jøder, på samme måte som jeg er jøde.

Når det popper opp et bilde i min Twitter-feed som viser at to av disse stenene i Oslo er blitt vandalisert blir jeg først trist, deretter forbanna. Hvordan er det mulig å være så patetisk og historieløs? Til deg som har gjort dette - vet du hva disse steinene representerer? Du så liksom bare fire messingklosser nedfelt i asfalten og tenkte at hey, her skal jeg klinke til. Spraye i vei. Du stoppet ikke opp og tenkte at teksten på disse steinene signaliserte noe betydningsfullt?

«Her bodde Sigmund Goldwasser. Fødselsår 1923. Deportert 1942. Auschwitz. Drept 1.12.1942.»

«Her bodde Alf Abel Goldwasser. Fødselsår 1927. Deportert 1942. Auschwitz. Drept 1.12.1942.»

Stenene er nedfelt utenfor Brugata 19 i Oslo som to av fire stener. På de to øvrige i den fine firkanten av messing står det:

«Her bodde Simon Goldwasser. Fødselsår 1890. Deportert 1942. Auschwitz. Drept januar 1943.»

«Her endte livet til Selma Goldwasser. Født Levin. Fødselsår 1891. Død 1959.»

Til deg som har gjort dette: jeg håper du bare hadde et ignorant og dust øyeblikk. At du var midlertidig blind, og at du bommet på asfalten. Jeg håper du har integritet nok til at du kryper deg tilbake og vasker stenene. Hvis ikke er du faktisk et rasshøl. Takk.

Innlegget er opprinnelig publisert på Rosenborgs blogg.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer