DEBATT

Hvordan få ungdom på NAV ut i arbeid?

Dagbladets serie om unge utenfor arbeidslivet tar opp noen veldig viktige utfordringer. Hvis vi ikke lykkes med å få de unge i jobb eller utdanning, vil det bli vanskelig å beholde velferdsstaten slik vi kjenner den i dag.

ET TYDELIG NAV:  - Ungdom er den gruppen som har aller mest behov for et tydelig NAV som stiller krav, og som både tilbyr og forlanger aktivitet, skriver tjenestedirektør i NAV Bjørn Gudbjørgsrud. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
ET TYDELIG NAV: - Ungdom er den gruppen som har aller mest behov for et tydelig NAV som stiller krav, og som både tilbyr og forlanger aktivitet, skriver tjenestedirektør i NAV Bjørn Gudbjørgsrud. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Når jeg snakker med medarbeidere på NAV-kontorene, er det ikke den arbeidsledige friske ungdommen med vitnemål i hånda som er tema. Disse ungdommene ser de knapt på NAV-kontoret. Det som bekymrer dem er alle de unge som dropper ut av skolen, som sliter med å tilpasse seg og som kanskje sliter psykisk.  

I tillegg bør vi være bekymret for at samfunnet mister viktige ressurser. Den siste tiden har arbeidsstyrken vokst mer enn sysselsettingen. Det er en trend vi må snu. Hvis ikke får vi problemer med å finansiere den velferden og de tjenestene vi alle ønsker oss. Fordi det er verdien av arbeid vi lever av. Færre i arbeid betyr mindre penger til å finansiere velferd og offentlige tjenester. 

Mens andre land strever med høy ungdomsledighet, har bildet i Norge til nå vært preget av at så altfor mange av våre unge har helseproblemer. 60 000 unge er registrert hos oss, 40 000 av dem har nedsatt arbeidsevne. Det er altså dobbelt så mange unge med nedsatt arbeidsevne som det er unge arbeidsledige. I disse dager ser vi dessverre også en bekymringsfull økning i ledigheten, og det er gjerne ungdom som faller først ut av arbeidsmarkedet fordi de har minst erfaring.  

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.