Hvordan føles det å bli overvåket?

Åtte internasjonale kunstnere utforsker overvåkning og kommunikasjon i ny utstilling i Oslo.

(Dagbladet.no): Fire gullbelagte telefonautomater ble i går satt ut i Oslo. Invitasjonen er klar og går ut til alle tilfeldig - eller ikke tilfeldig - passerende: Les inn en melding. Og få den sendt ut til hvem som helst.

- 10 000 tilfeldige osloborgere får et anrop med en melding noen de ikke kjenner har lagt igjen, sier Bjørnar Habbestad til Dagbladet.no. Kunstneren står bak prosjektet sammen med Jørgen Larsson.

- Har dere noen sensur på hva slags meldinger folk kan legge igjen?

- Overhodet ingen. Folk kan lese inn hva som helst.

Forgylte anrop

Prosjektet er en del av utstillingen «Urban Interface» som åpnet i Oslo i går. En rekke verk som forholder seg til kommunikasjonsteknologi er utplassert i byrommet, og sentralt står temaer som overvåkning og grensen mellom privat og offentlig.

- Telefonautomatene er hovedsaklig en måte å sette i gang kommunikasjon mellom mennesker som ikke vet hvem de andre er, sier Habbestad.

- Dere er katalysatorer for menneskelig kontakt?

MER OVERVÅKNING ETTER 11. SEPTEMBER: Det gjenspeiles i prosjektene til den norske kunstneren Vibeke Jensen, her på taket av sitt hjem i Brooklyn, New York. Foto: KRISTINE NYBORG
MER OVERVÅKNING ETTER 11. SEPTEMBER: Det gjenspeiles i prosjektene til den norske kunstneren Vibeke Jensen, her på taket av sitt hjem i Brooklyn, New York. Foto: KRISTINE NYBORG Vis mer

- Ja, det kan du si. Selv sier vi at vi fasciliterer selve kommunikasjonen, mens andre står for det som blir kommunisert.

- Hvorfor er telefonautomatene forgylte?

- For det første fordi de jo ble veldig fine. Men også: De ser helt ut som telefonautomater - og det er de jo - men gullbelegget sier samtidig at de er noe annet. Inni dem finnes noe helt annet, og det er noe helt annet enn vanlig ringing som skjer. Man kan legge igjen en beskjed. Som i neste rekke kan nå 10 000 mennesker.

Seks minutter

Habbestad og Larsson regner med å få inn 200 meldinger om dagen. Meldingene blir også en del av en lydinstallasjon på Sound of Mu på Grünerløkka, som fungerer som utstillingens informasjonssenter.

- Har dere noen sponsor på distribusjonen av meldingene?

Habbestad ler.

- Nei, og det er derfor vi ikke kan ringe til hele Oslos befolkning slik vi egentlig ville. Det koster for mange penger.

Hvordan føles det å bli overvåket?

Meldingene kan være på maks seks minutter, forteller Habbestad:

- Men gud så mye du får sagt på seks minutter!

Blinkende nødlys

- Etter 11. september har folks frihet blitt veldig innskrenket, sa den norske kunstneren Vibeke Jensen (45) da vi besøkte henne i New York for noen år tilbake. Hun lagde kunst som problematiserte overvåkning og frykten for terrorisme, et spor hun siden har fulgt.

Nå er hun i Oslo som en av de åtte kunstnerne i «Urban Interface», neppe tilfeldig representert med en pentagon:

Jensen har utplassert sin femkantete installasjon i Vaterlandsparken. Veggene er tynne og av treverk som vil gå i oppløsning etter som vær og vind, fugler og forbipasserende tærer på dem.

Når noen nærmer seg pentagonet, utløses lyder og blinking av nødlys fra midten av boksen, dessuten høres lyder fra mennesker med opprinnelse i prosjektets nettside www.nrk.no/ulyd/bluewall.

Terrorlover

De som kommer i kontakt med installasjonen få en følelse av å være overvåket, og Jensen ønsker å si noe om de mentale prosessene - trusler, anmodninger, lover, overskridelser og redselspropaganda - som følger i overvåkningens kjølvann.

- Vår tids tiltagende befolknings- og informasjonsstrømmer motsvares med fengsling, forbud, overvåkning og tap av sivile rettigheter. Vi er vitne til en eksplosjon av antall murer, barrikader og (terror)lover, og en stadig mer avansert overvåkningsteknologi, skriver Jensen i forklaringen som følger verket hennes.

«Urban Interface» søker å stille spørsmål ved grensen mellom det private og det offentlige i et samfunn der kommunikasjonsteknologi griper inn i alle menneskers hverdag. Den står til 7. oktober.

LES OGSÅ:

HER BLIR DU OVERVÅKET: Det skjer på Oslos østkant fram til 7. oktober.
FORVITRER: Vibeke Jensens installasjon i Vaterlandsparken rett bak Oslo Plaza vil etter hvert slites helt i sønder. Den har allerede fått rifter.
FORGYLT KOMMUNIKASJON:</B> I prosjektet kan hvem som helst snakke inn meldinger, som igjen ringes ut til hvem som helst.
FRILUFTSKINO: Gjennom prosjektet <a href="http://oslo.urban-interface.net/artworks/friluftskino/">Friluftskino</A> blir det utekino på forskjellige steder i Oslo. Som seg hør og bør serveres det også popcorn.