Debatt: DNB og oljerør Sioux

Hvordan føles det å være på politiets side mot fredelige bestemødre, DNB?

Jeg er fortsatt kunde hos dere. Men kundeforholdet henger i en tynn tråd. 

PEPPERSPRAY: Politiet bruker pepperspray mot demonstranter som er utbyggingsstedet i Nord-Dakota, USA, 2. november 2016. Foto: REUTERS/Stephanie Keith
PEPPERSPRAY: Politiet bruker pepperspray mot demonstranter som er utbyggingsstedet i Nord-Dakota, USA, 2. november 2016. Foto: REUTERS/Stephanie KeithVis mer
Meninger

Etter flere dager i Standing Rock, North Dakota, har jeg sett en side av USA du ikke ser for ofte i media. Politi kledd i militært utstyr med skarpe våpen.

Reidar Strisland, i USA
Reidar Strisland, i USA Vis mer

De er der for å stoppe fredelige demonstranter som kjemper mot private selskapers utbygging av oljerør gjennom urfolket Sioux sitt reservat. Sioux ser at deres hellige gravplasser blir gravd opp, og er redde for at ulykker vil ødelegge drikkevannet deres.

Oljerøret koster 3.8 milliarder dollar. DNB står for lån på rundt 3 milliarder norske kroner til prosjektet. Jeg har derfor følgende spørsmål til banken som jeg inntil videre er kunde hos.

1. Erkjenner dere som selv uttaler at dere tar samfunns og miljøansvar at amerikansk urbefolkning har blitt undertrykt i flere hundre år?

2. Erkjenner dere at oljerøret som nå bygges er i et område som ble lovet urbefolkningen i 1851, men som siden ble tatt fra dem av den amerikanske kongressen? Om dere erkjenner spørsmål 1, hva synes dere at DNB gjør, når dere støtter et prosjekt som bryter den avtalen?

3. Har dere fått med dere at et av selskapene dere har gitt lån til har leid inn et vaktselskap med krigserfaring fra Irak? Vaktselskapet har brukt hunder som har bitt fredelige demonstranter til blods. Sist uke dukket det dessuten opp en representant for vaktselskapet som stormet urfolkets land med AR-15 rifle og bandana for å skremme aktivistene. Han er heldigvis arrestert av reservatets spesialpoliti. Men ingen unnskyldning fra noe hold. Synes dere at selskapene dere låner penger til bør beklage hendelsen?

4. Har dere fått med dere politiets behandling av fredelige aktivister? Torsdag 27. oktober ble eldre damer som satt og ba pepperspraya og arrestert. På politistasjonen ble de undersøkt nakne, påskrevet et nummer på armen og ført ned i en iskald garasje hvor de ble anholdt i kennellignende bur uten tilgang til toalett og medisinsk hjelp. Hvordan føles det å være på politiets side mot disse bestemødrene?

5. Både FN og Amnesty International har uttrykt stor bekymring for hvordan aktivistene og urfolket behandles. Dere har selv sagt at dere er i dialog med selskapene om disse utfordringene, men hva får dere til å stole på svarene? Er de en sikrere kilde enn FN og Amnesty?

6. Har dere lest Aftenpostens oppslag fra 28. oktober som viser hvor ofte det er ulykker knyttet til oljerør i USA? Og har dere fått med dere den alvorlige ulykken i Alabama tirsdag denne uken? Og hvilke kilder har dere egentlig som forteller at oljerør er sikrere enn transport på vei og bane? Forskningen jeg har lest viser at ulykkene via tog skjer oftere, men via rør er større. Og at sistnevnte har størst effekt på miljøet.

7. Om dere er opptatt av klima, hvorfor bidrar dere til å bygge fossil infrastruktur som vil utsette overgangen til klimavennlig energi? Har dere undersøkt konsekvensene av fracking, en av metodene som brukes for å ta opp olje nordvest i North Dakota? Mener dere at metoden er bærekraftig?

8. Om dere er opptatt av åpenhet, hvorfor gjøres transaksjonene gjennom skatteparadiser i Cayman Island og Delaware?

Jeg er fortsatt kunde hos dere. Men kundeforholdet henger i en tynn tråd. Miljø og menneskerettigheter er rett og slett viktigere enn vipps. Om dere ikke gir noen fryktelig gode svar på spørsmålene ovenfor, så har jeg kun kort tid igjen hos DNB. Jeg håper på det beste!

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.