Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Hvordan forberede seg på dommedagen?

Vaksine er for pyser.

ET GLIMT AV HÅP: Det er ikke bare tristesse å spore i ødelandet etter apokalypsen - håpet overlever nemlig det meste. Her i et konseptbilde fra «Fallout 3».
ET GLIMT AV HÅP: Det er ikke bare tristesse å spore i ødelandet etter apokalypsen - håpet overlever nemlig det meste. Her i et konseptbilde fra «Fallout 3». Vis mer

||| DET GÅR KNAPT en dag uten at du kan lese om svineinfluensaens herjinger, med død og fordervelse av tilsynelatende unge og friske mennesker.

Om dette skremmer vannet av deg, kan det være en idé å styre klar av dystre postapokalyptiske skildringer som «I Am Legend», «The Road» - eller spill som «Fallout 3» og «Borderlands», for den saks skyld.

SETT I FORHOLD til dommedagslandskapene, gjerne preget av bilvrak, raserte hus og forkullede skjeletter i grå ørkenlandskap uten vegetasjon, virker ikke grisepesten lenger så veldig truende - med mindre den bare er et forvarsel?

Det er som kjent ikke lenge til maya-kalenderen slutter i 2012, og dommedagsprofetene frykter det verste - noe du snart kan se John Cusack og resten av verdens befolkning oppleve på nært hold i den ferske katastrofefilmen «2012».

MENS DU VENTER på tryggheten en vaksine kan gi deg, er det kanskje ikke så dumt å oppsøke slike landskap i nettopp spill som «Fallout 3» og «Borderlands».

Kall det tørrtrening om du vil. I disse postkatastrofesimulatorene kan du få prøve deg som den ensomme vandrer i møte med apokalypsen, og lære alt om hvordan man stabler et samfunn på beina etter at atombombene har falt og syndefloden har vasket bort fortidas nød og elendighet.

DET HØRES KANSKJE mørkt ut. Men vet du hva? I de fleste av disse tilsynelatende håpløse og dystre landskapene kan man skimte kimen til et aldri så lite håp.

På mange måter minner mye av dette om livet i Det ville vesten, der det ble lett etter gull og grønne skoger. På tross av konflikter med blodtørstige indianere og ugjestmildt landskap klorte nybyggerne seg fast i både land og håp. I de postapokalyptiske settingene har vi egentlig bare med en ny type frontier å gjøre, og fellesnevneren for dem begge er håpet.

I «FALLOUT 3» KAN du se dette i folkene du møter i Megaton, en slags futuristisk versjon av westernbyen Deadwood. I et anfall av optimistisk selvironi har beboerne bygd sin landsby av flyvrakrester omkring ei udetonert atombombe.

Disse menneskene har funnet sammen i dette minisamfunnet 200 år etter tredje verdenskrig, og prøver bare å overleve så nært opptil naturens råskap som overhodet mulig. Men de klager ikke.

I SIN SØKEN etter rent vann, nye hjem og familier vokser det i skyggen av atombomba nemlig opp en liten blomst, som inspirerer til nobelhet i et hav av brutalitet.

Derav kommer kanskje forestillingen om apokalypsen som den ultimate avslutning og påbegynnelse: Alt har blitt et såkalt tabula rasa - ei ren tavle, hvor blanke ark og fargestifter kan skape sivilisasjon ut av kaos.

SELVFØLGELIG SKADER det ikke med litt god, gammeldags våpentrening og sanking av vann og hermetikk om du vil forberede deg til når folk på gata faller som fluer.

Men kanskje vil også de som allerede har noen hundre timers tørrtrening fra sofakroken, stå litt bedre rustet. Om du overlever på selve dommedagen, da.

LES DAGENS FREDAG: Denne saken er hentet fra dagens Dagbladet FREDAG.
LES DAGENS FREDAG: Denne saken er hentet fra dagens Dagbladet FREDAG. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media