DEBUTANT:  Filmregissør Ulrik Imtiaz Rolfsen debuterer som forfatter. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet
DEBUTANT: Filmregissør Ulrik Imtiaz Rolfsen debuterer som forfatter. Foto: Lars Eivind Bones/DagbladetVis mer

Hvordan funker «Taxi»-oppfølgeren i bokform?

Best i actionscenene, skriver vår anmelder.

ANMELDELSE: Filmregissør Ulrik Imtiaz Rolfsen debuterer som forfatter med denne thrilleren, som må leses som en oppfølger til tv-serien «Taxi».

Etter avsløringen av Taxi123-skandalen har den unge juristen Javar Jafri blitt en slags rikskjendis. Han har fått seg jobb i Økokrim, men begynner raskt å kjede seg i papirmølla.

Så blir han kontaktet av en kvinne som mener hun har tips om ulovlige aktiviteter i oljeselskapet North Oil.

Da våkner Jafri, og nærmest på egen hånd setter han i gang en etterforskning som avdekker grov korrupsjon og alvorlige trusler mot norske gassrørledninger, og som involverer alt fra korrupte FSK-soldater til russisk mafia.  

Flatt språk Javar Jafri mistenker i tillegg at kjæresten Anne har et forhold til en kollega i NRK, og særlig i bokas første del bruker han mye tid på å gruble over dette.

I disse passasjene er det noe ungdomsbokaktig over historien. Språket er flatt og oppramsende og klarer i liten grad å skape stemninger i leseren.

Dessuten florerer det av formuleringer av denne typen: «Siri smøg bena opp i sofaen, under rumpa si, og nippet til drinken. Hun stønnet nesten seksuelt av smaken.»

God action Imitaz Rolfsen viser seg som en langt bedre forfatter i actionscenene i bokas siste del.

Hvordan funker «Taxi»-oppfølgeren i bokform?

Når det hele spisser seg til, innser Jafri omsider at han trenger hjelp. Han kontakter sine venner i det pakistanske taximiljøet, menn med en spaningsiver helt utenom det vanlige. I disse passasjene er også «Gass» på sitt klart beste: kjapp, morsom og befolket med gode og underholdende karakterer. Taxisjåføren Khuram, for eksempel. I ham har forfatteren skapt en karakter som jeg kommer til å huske en god stund framover.