Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Hvordan gjenforene skilte foreldre?

Levi Henriksens nye heltinne setter hele familien i fare.

GESKJEFTIG HELTINNE:  Den elleveårige heltinnen i Levi Henriksens første roman for barn jobber hardt for å gjenforene de skilte foreldrene. Foto: MONA NORDØY
GESKJEFTIG HELTINNE: Den elleveårige heltinnen i Levi Henriksens første roman for barn jobber hardt for å gjenforene de skilte foreldrene. Foto: MONA NORDØY Vis mer

ANMELDELSE: Astrid er inderlig lei av å pendle mellom mamma og pappa, som er skilt. Enda mer oppgitt er hun over de nye, åndssvake kjærestene deres. Så hun klekker ut en plan for å forene foreldrene.

Planen omfatter tyveri av en kjettingtang, en svensk ubebodd øy, og noe å lime fast en rumpe med. Det er bare ett problem: Alt skjærer seg.

Ny heltinne
Med barnebokdebuten «Engelen i Djevelgapet» føyer Levi Henriksen enda en karakter til sitt Kongsvinger-univers. Også Astrid og familien holder til i Skogli, den fiktive bygda ved svenskegrensen, der Henriksens voksenbøker utspiller seg.

Astrid er ikke en typisk Henriksen-figur som lamslåes av en lei situasjon. Hun agerer. Elleveåringen tar toget over grensen og rømmer til en øde øy i håp om at begge foreldrene skal storme etter.

Den romantiske gjenforeningen må hun imidlertid se langt etter. Både en eneboer og kidnappere entrer historien, og familien utsettes for fare.

Spenning
Henriksen bruker tid på å skrive seg inn i fortellingen. Setningene kan være lange og kronglete, og han sliter med å finne en god stemme til Astrid.

image: Hvordan gjenforene skilte foreldre?

Det er stivt og gjenfortellende, og da det geskjeftige barnet tidlig i boka risser opp planen, aner man hva enden på visa blir. Og slik blir det.

Henriksen finner Astrid etter hvert. Den oppfinnsomme ungen har åpenbare likheter med Astrid Lindgrens heltinner, men i tillegg gjør han henne til faktanerd.

Astrid sprer om seg med de underligste opplysninger. Det er med på å gi boka sjarm. Henriksen er også god til å legge inn små spenningstopper underveis, før alt kulminerer i en kamp om liv og død på øya.

Leseren
Boka er beregnet på barn fra ni til tolv år, men kan på grunn av den barnlige tonen fint leses for dem som er yngre.

Barnet som skal lese selv må derimot være en kompetent leser. Over to hundre sider skal fordøyes og det tar noe tid før fortellingen begynner å engasjere.

Alt i alt er «Engelen i Djevelgapet» helt ålreit lesning, der kjente elementer blandes med litt humor og litt spenning, før alt toppes med en snill og forutsigbar slutt.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media