Hvordan hadde «Guitar Hero» sett ut på 80-tallet?

På 8-bits Nintendo.

(Dagbladet.no): «Guitar Hero» har de siste årene vist seg å være et svært populært spillkonsept, og har tatt rytmespillene til et helt nytt nivå.

Men hvordan hadde «Guitar Hero» sett ut om ideen hadde vært klekket ut på begynnelsen av 80-tallet?

Det kan kanskje det norskutviklede spillet «D-Pad Hero» gi et svar på.

Norskutviklet
Spillet, som er laget for Nintendos 8-bits spillmaskin NES, lar deg spille fire kjente sanger via den gamle NES-kontrolleren, bare at musikken høres ut som den ville gjort på originalkonsollen.

Bak spillet står Kent Hansen og Andreas Pedersen, to barndomsvenner som har utviklet spillet på tross av at Kent bor i Oslo og Andreas i Trondheim.

INSPIRERT: Det er ikke vanskelig å se hvor spillet henter sin inspirasjon fra.
INSPIRERT: Det er ikke vanskelig å se hvor spillet henter sin inspirasjon fra. Vis mer

- Vi har spilt Nintendo-spill sammen siden vi ble kjent for 21 år siden, og har hele tiden drømt om å lage et eget spill. Jeg har drevet med programmering på hobbybasis i flere år, men det var først nå at alle brikkene falt på plass da vi kom fram til den ideen her sammen, sier Hansen til Dagbladet.no.

Kjente låter
Det er ikke første gangen de har prøvd å lage spill sammen:

- Før har vi prøvd å lage mer ambisiøse prosjekte, med elementer fra «Metroid» og «Zelda». Men nå klarte vi å begrense oss og holde det enkelt. Fra vi fikk ideen til spillet var ferdig, tok det tre månder, sier Hansen.

I spillet kan du spille fire låter ved å trykke på tastekombinasjonene som anvises på skjermen i takt med musikken. De fire låtene er «The Swing of Things» av a-ha, «Harder, Better, Faster, Stronger» av Daft Punk, «The Way You Make Me Feel» av Michael Jackson og
«Sweet Child o' Mine» av Guns n' Roses.

KNAPPETRYKKING: Her er ingen plastinstrumeter, bare den klassiske NES-kontrolleren.
KNAPPETRYKKING: Her er ingen plastinstrumeter, bare den klassiske NES-kontrolleren. Vis mer

Sangene er det Kent Hansen selv som har gjort om til et egenutviklet musikkformat for NES, ved hjelp av programmet FastTracker 2.

- Jeg tok utgangspunkt i originallåtene, som jeg deretter hørte på veldig mange ganger. Jeg måtte isolere ut instrumentene, reversere akkordene, og sånne ting. Det tok ved 2-3 dager med jobbing på hver enkelt sang, forteller han.

Ikke spilt «Guitar Hero»
Ironisk nok har ingen av de to noe spesielt forhold til «Guitar Hero» fra før.

- Vi har knapt spilt «Guitar Hero», ikke mer enn kanskje fem minutter. Noen mener også at spillet ligner på «Dance Dance Revolution», men heller ikke det har vi rørt. Men det er ikke til å legge vekt på at vi er tungt inspirert av spillene for det, sier Hansen.

For å spille «D-Pad Hero» - som foreløpig bare eksisterer som en ROM-fil - må du laste ned en NES-emulator, noe som finnes til nær sagt alle plattformer. Dette er noe mange allerede har gjort, og de to utviklerne har allerede fått mange tilbakemeldinger.

KJENTE LÅTER: Det er fire kjente låter i spillet, blant annet Guns n' Roses, her representert ved Slash.
KJENTE LÅTER: Det er fire kjente låter i spillet, blant annet Guns n' Roses, her representert ved Slash. Vis mer

- Vi har fått feedback fra folk som vil ha flere sanger å spille, så vi har allerede planer om en 2.0-versjon. Det er gøy med så mye positive tilbakemeldinger, blant annet var det en blogg som mente at «D-Pad Hero» var bedre enn «Guitar Hero: World Tour». Vi har også fått mail fra folk som vil produsere ordentlige cartridges av spillet, som skal auksjoneres bort til veldedige formål, sier Hansen.

Underskriftskampanje
Nå er det satt igang en underskriftskampanje for å få spillet inn på nedlastingstjenesten Virtual Console på Wii.

- Dersom det kommer nok underskrifter, kommer vi til å sende dem til Nintendo. Det hadde vært veldig kult å få inne spillet der, ettersom det hadde blitt tilgjengelig for langt flere da, sier Hansen.

Han sier at dette bare er en hobby for de to, og at det ikke er gjort for å tjene penger.

UTVIKLERNE: Her er utviklerne bak «D-Pad Hero», fra venstre Andreas Pedersen og Kent Hansen. Bildet er tatt i Hansens utdrikningslag, derav Mario-kostymet ... Foto: PRIVAT
UTVIKLERNE: Her er utviklerne bak «D-Pad Hero», fra venstre Andreas Pedersen og Kent Hansen. Bildet er tatt i Hansens utdrikningslag, derav Mario-kostymet ... Foto: PRIVAT Vis mer

- Men hvis Nintendo kommer med jobbtilbud, er det mulig de får meg på kroken.