Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Debatt: Rusmisbruk

Hvordan havnet jeg i denne situasjonen?

Hvilke mekanismer er det som blir satt i spill, når jeg, en tidligere rusavhengig, på nytt velger å sette mitt eget og andres liv i fare?

SKJULER MISBRUKET: Du ønsker å si det til dem du er glad i, men vet at sannheten svir. Personligheten splittes, og man forsøker å holde skammen på avstand ved å ruse seg mer, skriver kronikkforfatteren. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
SKJULER MISBRUKET: Du ønsker å si det til dem du er glad i, men vet at sannheten svir. Personligheten splittes, og man forsøker å holde skammen på avstand ved å ruse seg mer, skriver kronikkforfatteren. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

De siste seks månedene har jeg løyet, stjålet, brukt illegale narkotiske stoffer og såret de jeg er glad i.

Jeg befinner meg nå på en rusinstitusjon på Østlandet. For andre gang i livet. Klokka er 0710, og det er ringt i bjella som signaliserer frokost. Det er dag tre, og tankene kverner som mygg en seinsommerkveld.

Jeg vet ikke om jeg noen gang klarer å gjenopprette tilliten som er brutt.

Så hvordan havnet jeg i denne situasjonen?

Sist jeg var i behandling, for ti år siden, hadde jeg alt å vinne. Eiendelene mine fikk plass i en pappeske, og jeg var uten fast adresse. Denne gangen er annerledes. Nå har jeg alt å tape.

De siste åra har vært hektiske. Jeg har vært seks år på Blindern, og jeg er i fast jobb. Jeg har kombinert jobb og studier, og jeg har kjent på en fantastisk mestring. Jeg har kone, barn, billån, er medlem av et politisk parti og stemmer engasjert ved valg.

Jeg lever den sosialdemokratiske drømmen i verdens beste land, og jeg har med stor tilfredshet oppfylt behov etter behov.

I 1943 publiserte psykologen Abraham Maslow de første utkastene til det han kalte behovspyramiden. Det dreier seg kort fortalt om seks trinn som viser personlighetens vekstgrunner. På de nederste trinnene kommer de basale behovene, som mat, vann og tak over hodet. Deretter kommer trygghet, tilhørighet og kjærlighet.

I ni år har jeg klatret i de øverste tre trinnene. Jeg har følt meg som et godt menneske, jeg har prestert og tatt ansvar og jeg har funnet det jeg tror er meningen med livet – kjærligheten mellom to mennesker.

Spørsmålet jeg stiller meg nå, er om jeg egentlig har realisert noe annet enn en stor, fet løgn?

Selvbedrag kommer i mange former. Da jeg tok den fatale avgjørelsen for ikke lenge siden, rasjonaliserte jeg det nemlig som et behov. Jeg var overarbeidet og hadde opplevd en emosjonell krise jeg ikke hadde nøkler til å håndtere. Istedenfor å gå til fastlegen, gikk jeg til Brugata, og når den grensen først var tråkket over, gikk skrittene videre av seg selv.

Hjernen er alene, sang Delillos på nittitallet. Jeg-personen i teksten har det vondt, men klarer ikke be om hjelp. Vedkommende er alene med sine tanker.

Slik er det å skjule et rusmisbruk. Du ønsker å si det til dem du er glad i, men vet at sannheten svir. Personligheten splittes, og man forsøker å holde skammen på avstand ved å ruse seg mer. Det viktigste blir da å opprettholde en fasade av normalitet.

Jeg ser meg selv som et moralsk menneske. Det vil si, jeg vet jeg har gjort noe galt, men jeg vet også at virkeligheten er kompleks og relativ. Jeg kan derfor si, med hånda på hjertet, at uavhengig av mitt eskalerende rusbruk, så har kjærligheten til dem jeg er glad i vært like sterk.

KRASJ: Politiet slipper video av frontkollisjon for å advare mot ruspåvirket kjøring. Foto: Politiet Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Denne dualismen er en viktig ingrediens i ethvert rusbruk, noe som gjør at handlingene kan la seg veie opp mot at det i utgangspunktet ikke var dårlige intensjoner med i bildet.

Opplysningsfilosofen Immanuel Kant skrev på slutten av 1700-tallet sine moralfilosofiske teser. I Kritikk av den praktiske fornuft (1788), utviklet han det som nå kalles sinnelagsetikk. Han hevdet at handlingene må begrunnes ut fra intensjonen, ikke konsekvensen de eventuelt får.

Min intensjon har aldri vært å skade noen, minst av alt de jeg bryr meg om.

Men Kant skrev også om det kategoriske imperativet. Dette er en universell regel som peker på plikten et menneske har i samfunnet. Alle handlinger man gjør, skal også kunne bli gjort til en allmenngyldig lov, hvilket vil si at jeg må akseptere at alle andre gjør det samme som jeg har gjort.

Her jeg er nå, forsvarsløs, med nerver smurt i tykke lag utenpå kroppen, vil jeg gjerne si ja. Fyr løs, kjør på, jeg fortjener det. På den annen side er jeg også et menneske med feil og mangler, og som har lyst til å gjøre opp for seg. Teller dette for noe, eller er det nok et selvbedrag?

Lenge har samfunnsdebatten rast omkring biologisk eller sosiopsykologisk påvirkning. Enkelt fortalt handler det om man er født sånn eller blitt sånn. Det er i så måte naturlig at også jeg undrer meg på om jeg lider av en sykdom, eller om rusen er en konsekvens av noe annet?

Den mest våkne leser har nok fått med seg at flere av avsnittene bærer preg av ansvarsfraskrivelse og selvbedrag. De er skrevet slik med hensikt.

Grunnen har vært å vise med eksempler hvordan en rusavhengig tenker og rettferdiggjør, fortsetter å bruke og deretter skade.

På samme tid er det viktig for meg som akademiker å reflektere, tydeliggjøre og til slutt erkjenne. Jeg forventer ingen uforbeholden forståelse, men jeg er nødt til å holde fast ved noen holdepunkter for egen mentale helse.

Det betyr at jeg ser meg selv som et godt menneske i utgangspunktet, men at jeg også har feil. Disse feilene jobber jeg med nå, og forhåpentligvis slipper jeg å gjøre dem på nytt.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling