KOMMENTARER

Helgekommentaren:

Hvordan ikke bli gal på hjemmekontoret

Jeg har overhodet ingen kompetanse på pandemier. Men jeg kan ganske mye om hjemmekontor.

Tegning: Flu Hartberg
Tegning: Flu Hartberg Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

La meg gjøre det klinkende klart med en eneste gang. Jeg har ingenting å komme med som du ikke burde ha lest fra helsemyndighetene. Jeg bruker dagene på å finne ut om jeg er for panisk eller om jeg har for lite panikk, mens jeg refresher nettavisene for å holde meg oppdatert. Jeg avlyser oppdrag i offentligheten og leser meg opp på force majeure-rettighetene mine når jeg ikke kan stå på scenen eller reise på turné. Jeg skal ikke prøve å komme med noe fornuftig om coronaviruset, eller mene noe om hva myndighetene burde gjøre.

HELGEKOMMENTAREN: Camara Lundestad Joof skriver helgekommentaren i Dagbladet.
HELGEKOMMENTAREN: Camara Lundestad Joof skriver helgekommentaren i Dagbladet. Vis mer

Men, som frilanser er det faktisk noen ting jeg kan latterlig mye om, og det er å ha hjemmekontor. Der tør jeg faktisk påstå at jeg har litt ekspertise.

Denne kommentaren begynte jeg å skrive onsdag 11. mars. I mellomtida er landet blitt stengt. Desto viktigere å huske å ta vare på seg selv når man er hjemme og jobber. Dette handler ikke bare om karantene, dette handler om de av oss som burde ta med kontoret vårt hjem en stund. Ikke fordi det er pålagt, men fordi det er anbefalt. Så, som et bitte, lite bidrag til den hverdagen vi alle må forholde oss til framover - her har jeg noen tips til dere som ikke er vant med å jobbe hjemmefra.

HÅNTRYKK: Flere fikk med seg at Erna Solberg glemte seg da regjeringen orienterte om tiltakene mot coronaviruset. Bilder fra NTB. Vis mer

Stå opp, sett på kaffe, ta en dusj. Før du sjekker mail. Før du gjør noe som helst. Rent undertøy og tannpuss er virkelig det minimale du må få til, før du gjør noe annet. Æsj, tenker kanskje du, selvfølgelig bytter jeg undertøy og pusser tenna hver dag. Det er lett å si den første uka. I uke tre? Ta en dusj, hver dag.

Kle på deg. Det er du bare nødt til. Jeg er ikke enig med dem som mener at man ikke kan gå i pysjamas mens man er hjemme, men du er nødt til å gå i en annen pysjamas enn den du sov i, om du ikke sover naken. Mitt ideelle arbeidstøy er ullundertøy, av typen stillongs og genser. Vær komfortabel, men ta på nye klær hver dag. Om du skal ha et skypemøte kommer du unna med en joggebukse og ei skjorte. Bare ikke reis deg foran kameraet om du skal hente mer kaffe, gli deg sidelengs ut av bildet.

Jobb et annet sted enn senga. Det er jo for mange lettere sagt enn gjort, bor du et sted hvor du ikke har et kjøkkenbord eller en sofa, så re I hvert fall opp senga di. Sitt oppå dyna, ikke under. Det gjør ikke bare arbeidsdagen enklere, men det vil også bli betraktelig enklere å legge seg å sove igjen på kvelden, for om du gjør det til en vane å jobbe i senga så slutter du ikke å føle at du er på jobb når du skal sove, og da er du hakket unna å begynne å skrive notater på veggene. Tro meg.

Og apropos: Ikke begynn å henge post-it lapper på veggene hvis du kan unngå det. Ikke heng opp plansjer du kan notere på. Det kan virke smart å bruke all den plassen, men når du jobber hjemme er det viktig å tenke at arbeidsdagen faktisk skal ta slutt. Det kan det bli vanskelig å slippe den om hjemmet ditt plutselig ser ut som en reportasje fra konspirasjonsteoretikernes interiørmagasin.

For guds skyld, ikke spis og jobb samtidig. Lunsj er en pause, og om du gjør det til en vane å spise lunsj og jobbe samtidig er veien kort til å innta middagen på samme måte. Før du vet ordet av det bruker du iPaden som tallerken til brødskiva. Dette er ei tid da vi skal desinfisere alle overflater, og ingenting er skitnere enn den. Og nei, en pose potetgull og en hel korianderplante er ikke et måltid. Gjør litt stas på lunsjen, lag en omelett, en salat eller et ostesmørbrød, se gjerne en serie mens du spiser. Skru av hodet. Jeg vil anbefale arbeidslivskomedier, de kan gi følelsen av å ha kollegaer, kanskje til og med noen som er gøyere enn de du vanligvis vanker med.

Prokrastinering vil skje, og det skal du ikke være altfor redd for. Gi deg selv litt slack for den tiden du surrer bort. Sannsynligvis vil det ikke være mer tid brukt enn du ville småprata med en kollega. Når man er redd for at verden kanskje går under, kan det vær lov å spille et spill på mobilen. Og bruk anledningen til å finne ut om du kanskje er mer produktiv om du innfører en 6 timers arbeidsdag. Om det gjør det, stem på riktig parti under neste stortingsvalg.

Sett på en alarm for å stå litt i sola. Det kan høres litt kvasipoetisk ut, men jeg mener det. Gå inn på yr.no, sett på en alarm for når det er sol der du bor, og stå i den. Om du ikke får gå ut, finn ut når den er i vinduet, og stå der. Drikk en kopp kaffe. Ti minutter. Du vil ikke angre.

Om du bor alene, som meg, kan det plutselig ta ganske lang tid før du møter et annet menneske. Gjør en avtale med en kollega eller en venn om å ringe og sjekke inn på slutten av arbeidsdagen, vær tydelig med deg selv om at du er ferdig med å jobbe når det er gjort. Mennesker trenger mennesker.

Jeg innser jo nå at dette er en guide for single, barnløse mennesker. Men uavhengig om du bor alene eller ikke, hjemmekontor kan være lystig, men det er og til å bli gæren av. Men vet du hva du vil bli enda mer gæren av? Den gnagende tanken på at ditt behov for å gå deg en tur blant folk kan ha bidratt til naboens to uker på intensivavdelinga. Så for alles skyld, følg Folkehelseinstituttet sine anbefalinger. Og gre håret.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer