DEBATT

Debatt: Et arbeiderparti i krise

Hvordan kan vi vinne tilbake velgerne?

Ap klarte å snu tunge nederlag både på 1960- og 1980-tallet. Nå er velgertapet mer dramatisk. Det burde tilsi en grunnleggende debatt om hvem og hva sosialdemokratiet er til for.

BÅDE OG: Vi må kjempe både for plikter og rettigheter, både for integrering og mot diskriminering, både mot kriminalitet og årsakene til den, osv. er et kjennetegn ved sosialdemokratiet. Oppgaven blir å forbedre og utvikle denne måten å jobbe på, skriver kronikkforfatteren. .Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
BÅDE OG: Vi må kjempe både for plikter og rettigheter, både for integrering og mot diskriminering, både mot kriminalitet og årsakene til den, osv. er et kjennetegn ved sosialdemokratiet. Oppgaven blir å forbedre og utvikle denne måten å jobbe på, skriver kronikkforfatteren. .Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I Dagbladet har det etter kommunevalget vært en rekke utspill om hvorvidt Ap skal samarbeide med MDG eller andre i regjering etter valget i 2021. Dette blir fort en avsporing og er ikke det viktigste spørsmålet for partiet. Samarbeide skal vi nok, men det grunnleggende spørsmålet handler om hvordan vi skal vinne tilbake tidligere kjernevelgere og vise at vi vet hvem og hva vi er til for.

Sosialdemokratiets adelsmerke har vært vår evne og vilje til å fremme interessene til folk som verken topper statistikkene når det kommer til økonomi eller utdanning. Derfor er det ekstra smertelig når det særlig er i områder med mange slike velgere at Ap har gått mest tilbake ved valget. Det gjelder østlige bydeler i Oslo og andre større byer som Trondheim, Bergen, Tromsø, Fredrikstad, Sarpsborg, Lillehammer, Hamar, Ålesund, Moss og Sandnes.

Det gjelder også landet rundt i andre byområder med mange arbeidsfolk som Larvik, Kragerø, Halden, Kongsvinger, Hammerfest, Sogndal, Levanger, Verdal, osv. Enda større tapstall ser vi i småbruks- og arbeiderstrøk i Nord-Norge og ellers i Distrikts-Norge som f eks Alvdal, Berlevåg, Balsfjord, Sunndal, Alstadhaug, Brønnøy, Grane, Oppdal, Grong, Nordkapp, Bardu, Sel, osv.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer