Hvordan klarer en maktsyk rasist å manipulere en hel ungdomsgjeng?

Store spørsmål i ny ungdomsroman.

POPULÆR: Lars Mæhle er kjent for bøker som «Keeperen til Tunisia», som er blitt film, og brageprisnominerte «Landet under isen». Foto: SAMLAGET
POPULÆR: Lars Mæhle er kjent for bøker som «Keeperen til Tunisia», som er blitt film, og brageprisnominerte «Landet under isen». Foto: SAMLAGET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE: «Kor mykje mye kan vi styra liva våre? Kva gjer vi ut frå fri vilje?»

Baksideteksten på Lars Mæhles nye ungdomsbok, «Fuck Off I Love You», varsler at han vil ta opp store spørsmål. Den holder ord, men fortellingen er ikke like fullt så dyp som tematikken.

Høyreekstremist
Den åpner med et dramatisk tilbakeblikk: 16 år gamle Vemund er i ferd med å gjøre noe riktig farlig, som han ikke lenger skjønner hvorfor han lot seg presse til. Han går enda lenger tilbake, i et forsøk på å finne ut hvorfor alt gikk som det gikk.

Mæhle tegner et bilde av en gjeng særdeles påvirkelige ungdommer og en maktsyk høyreekstremist kalt Two-Face.

Hvordan klarer en maktsyk rasist å manipulere en hel ungdomsgjeng?

Bokas styrke ligger i språket. Knapt og konsist, litt som om Vemund holder en fortrolig samtale med en jevnaldrende. Han er ikke mer troverdig som forteller enn en annen tenåring som forteller livshistorien sin. Han har flere favorittfraser, som «Alt eg visste var at...». Men hver gang aner vi at han visste mer enn han tør å innrømme, verken overfor seg selv eller oss.

Dannelsesroman
Etter hvert innrømmer han noe: Han er en etterdilter, en som svarer på alle spørsmål med «same for meg». Han ser hva som skjer, men lar det skje. Irriterende tafatt, men godt skissert, og vi forstår ham. Mot slutten forstår han seg selv bedre også, og boka får preg av en dannelsesroman.

Mysteriet er derimot hvordan Two-Face klarer å manipulere en hel ungdomsgjeng. De frykter ham, men ingen ser ut til å sympatisere med ham. Er alle like tiltaksløse som Vemund? Det har jeg vondt for å tro.

Det er mye godt å si om Lars Mæhles bok, ikke minst at den er svært spennende, men jeg sitter med en følelse av at historien er gjort litt for enkel til å framstå som helt troverdig. Så fyller også boka bare 160 sider - liten plass for svært store spørsmål.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer