«Hvordan kunne det IKKE bli fascinerende?»

«Big Brother» gjorde TvNorge til landets største kanal for første gang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||«Let the game begin!» Med Organic på lydsporet ble deltakerne fraktet i limousiner til bunkersen på Fornebu. 10 deltakere, 100 dager, 1 million i premie! Året var 2001, århundret var nytt, og spillet var i gang.  

Inspirert av litterære skrekkvisjoner som «1984» og «Fluenes herre», og modellert som et vitenskapelig eksperiment, ble «Big Brother» skapt for en ny tv-tid. Kjernen var et daglig tv-program, men mange elementer var nye: streaming på nett, live-sendinger på egne kanaler, deltakernes stemmer på mobilen, løpende tekstoppdateringer, nominasjoner, avstemminger. For ikke å glemme debatten og fordømmelsen, som i alle land fulgte samme mønster, og må betraktes som en integrert del av lanseringen og forhåndsomtalen.  

Lesernes favoritter

• 20. august er det 50 år siden Kong Olav åpnet fjernsynet i Norge. I sommer vil en Dagbladet-jury derfor kåre de beste programmene og største tv-øyeblikkene gjennom tidene.

• Juryen har bestått av medieprofessorene Trine Syvertsen og Hans Fredrik Dahl, regissør Per Olav Sørensen, forfatter Torgrim Eggen og Riksteatrets sjef Ellen Horn, samt Anne Gunn Halvorsen, Mikael Godø og Fredrik Wandrup, alle anmeldere og kommentatorer i Dagbladet.

• Samtidig kårer vi nå Dagbladet-lesernes favoritter. Fordelt på åtte kategorier har Dagbladet plukket ut noen av de beste, viktigste og mest innflytelsesrike programmene som er sendt siden 1960.

• Finn dine favoritter og stem dem fram!

«Big Brother» er vist i minst 70 land og pågår ennå. Men tv-formater taper seg alltid når overraskelsene er tatt ut det første året. 2001 ble en stor suksess: 1,2 millioner så finalen. 2,7 millioner stemte, og på finaledagen var TVNorge for første gang Norges største kanal. Castingen var glimrende i 2001: Søte Anette, folkets tv-favoritt, machomannen Rodney, som ble sint når resonnementene ble kompliserte, den forlovede Anne Mona, som var utro med Ålesund-palestineren Ramsy, og vennlige Lars Joakim som spaserte ut med millionen.  

Hvorfor var det fascinerende? Vi kan likegodt stille spørsmålet: Hvordan kunne det ikke bli fascinerende? Det var noe med kombinasjonen av det totalt ekte — ekte følelser, ekte utroskap, ekte fylleangst — og det totalt iscenesatte. Ingen hadde tidligere sperret inn mennesker i månedsvis, utsatt dem for eksperimentelle prøvelser for å øke konfliktnivået, pøst på med alkohol for å fjerne hemninger og sendt det hele på tv. At det var kynisk var udiskutabelt — det var nesten utrolig at det var lovlig. Og at så mange tv-kanaler ville ta risikoen. 

De største tv-øyeblikkene

10. «Supperådet» av Wesensteen. Les artikkel og se video!
11. Det første Big Brother-samleiet. Les artikkel og se video!
12. Kurt Nilsen vinner Ido. Les artikkel og se video!

«Big brother», sesong 2001, illustrerte at reality ikke bare handlet om deltakernes virkelighet, men også virkeligheten til de som ser på. Selv elsket jeg kranglene. Det er noe eget med å betrakte krangledramaturgi under utvikling — seige, sure diskusjoner komplett med kjipe eskaleringsteknikker. Kanskje er dette den egentlige fascinasjonen med reality: det er sensasjonelt og spektakulært, men samtidig så skremmende gjenkjennelig og ordinært.

De viktigste tv-programmene

10. Big Brother
11. U. Les artikkel og se video!
12. Fjernsynsteatret. Les artikkel og se video!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer