Helgekommentaren:

Hvordan nyhetene sluttet å fortelle oss hva som har skjedd

Og i stedet ble en formidler av følelser, meninger og synspunkt på ting som ikke har skjedd.

Illustrasjon: Flu Hartberg
Illustrasjon: Flu Hartberg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I mange år handlet nyhetene stort sett om sånt som hadde skjedd. Med utgangspunkt i hva vi fikk vite, kunne vi skifte mening om norsk EU-medlemskap, selge våre aksjer i treskifabrikkene eller legge om til piggdekk. Nyhetene i 2017 handler i større grad om hva noen mener, om sånt som ikke nødvendigvis har skjedd.

Nå som vi blir løpende oppdatert om verden via telefonen, har papiravisene blitt et medium for forbrukerstoff og kommentarer. Derfor ser jeg i vitenskapens navn bort fra papiravisene og tar for meg de tre største nettavisene pluss NRK, slik de så ut i nitida om morgenen mandag 11. desember.

Den eneste saken som dekkes av alle fire er SSB-rapporten «Kriminalitet blant innvandrere og norskfødte med innvandrerforeldre i Norge», som ble offentliggjort denne morgenen. NRK er riktignok seg selv lik og forsøker å dysse ned saken ved å plassere den under et bilde av Trine Skei Grande.

Blant andre oppslag på vg.no denne morgenen finner man «TV2 tar avstand fra Wathne-kommentarer». TV2-ledelsen omtaler – internt – Davy Wathnes kommentarer om trakasseringsbeskyldningene mot ham, altså en nyhet om en intern kommentar til en kommentar om en nyhet om Wathnes språkbruk. Også harde nyheter får en subjektiv vri: «Blåskjellfunn bekymrer» og «Vestlandet: Trodde ikke sine egne øyne».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer